Çengelköy ve Kuleli'deki darbe girişimi davası

Çengelköy ve Kuleli'deki darbe girişimi davası

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz'da yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgali ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin 117 sanığın yargılanmasına sanıkların savunmasın

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz'da yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgali ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin 14'ü eski polis 117 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmada savunma yapan tutuklu sanık er Bünyamin Öz, 15 Temmuz’da nöbette olduğu sırada bütün bölüğün toplanarak içtima alındığını, tatbikat olacağının kendilerine söylendiğini belirtti.

Kuleli Askeri Lisesi’nin iç bahçesinde toplandıklarını sanık eski albay Mürsel Çıkrıkçı’nın kendilerine “Sıkıyönetim ilan edilmiştir. Sıkıyönetime uymayanlar cezalandırılacaktır” dediğini ifade etti.

Nizamiyeden çıktıklarında Çıkrıkçı’nın 3 vatandaşa ters kelepçe taktığını ve bu 3 vatandaşı dövdüğünüz söyleyen Öz, “Daha sonra Albay Mehmet Karapekmez (tutuklu sanık) yönetiminde öğrencilerinde bulunduğu grupla ayrıldık. Karapekmez silah çekerek otobüsü durdurdu, otobüsün içindeki polisler elleri başlarında indi. Onları duvara doğru sıraya dizdi. Beykoz’a doğru yürürken Karapekmez sıkıyönetim ilan edildiğini vatandaşları evlerine göndermemiz gerektiğini söyledi. Biz de vatandaşlara bunları söyledik” şeklinde savunma yaptı.

Büyük bir marketin önünde durduklarını ve sanık eski albay Karapekmez’in emriyle yol güvenliği aldıklarını söyleyen Öz, “Karapekmez havaya ateş etmeye başladı. Halk toplandı tepki gösterdi. Karapekmez daha sonra halka doğru ateş etmeye başladı. Biri kolundan biri bacağından 2 vatandaşımız yaralandı” dedi.

- Darbeci albay sela okunan caminin elektrik panosunu patlatmış

Karapekmez’in telefonla konuşmasının ardından Kuleli Askeri Lisesi’ne doğru yola çıktıklarını anlatan Öz, Karapekmez’in G3’ün namlusuyla bir aracın camını parçaladığını belirtti.

Camiden sela okunduğunu söyleyen Öz, “Karapekmez caminin panosunun nerede olduğunu sordu ve daha sonra panoyu patlattı. Sonra yürümeye devam ettik. Benzinliğin orada binbaşı Kartal Genç’in (tutuklu sanık) grubu vardı. Halka doğru ateş ediliyordu. Bir kadının yere düştüğünü gördüm. Halk komutanlardan bizleri kışlaya götürmesini istiyordu ama bu durum albay Karapekmez’in hiç umrunda değildi” diye konuştu.

- “Gerekirse polislerle çatışacağız”

Kuleli Askeri Lisesinin önüne geldiklerini ifade eden Öz savunmasına şöyle devam etti:

“Barikat kurulmuştu, barikatı geçer geçmez yarbay Erdal Kılınç(tutuklu sanık) ve yanındakiler havaya ateş açmaya başladı. Çevik kuvvet polisinden gaz bombası atılması istendi, polisler gaz bombası attı. Erdal Yarbay halkın üzerine ateş etmeye başladı, bir kişinin daha yaralandığını gördüm. Halk yaralıyı elinden düşürdü. Oradaki yaralı bir taksiye bindirilip götürüldü. Sabah gazinoda televizyonda darbe olduğunu gördük. Polislerin ‘teslim olun’ çağrısını duyduk. Yüzbaşı Şafak Gündoğdu(tutuklu sanık) ‘Emir gelmeden teslim olmayacağız. Gerekirse polislerle çatışacağız’ dedi. Daha sonra polislere teslim olduk."

Savunma yapan tutuklu sanık er Halil Uzun da kendilerine mühimmat verildiğini, tutuklu sanık Kuleli Askeri Lisesi Komutanı Albay Mürsel Çıkrıkçı’nın “Sıkıyönetim ilan edildi. Herkes emre uyacak. Uymayanın kafasına sıkarım” dediğini, Çıkrıkçı’nın nizamiyeden çıktıktan sonra 3 vatandaşı dövdüğünü söyledi.

- “Yarbay canavar gibiydi”

Beykoz’a doğru sanık binbaşı Kartal Genç yönetiminde yürüdüklerini anlatan Uzun, “Kartal binbaşı yol güvenliğini almamızı istedi. Bir petrol ofisinin yanına gittik. Binbaşı Kartal er arkadaşlara sağ tarafta bir ATM’nin yanında beklememizi istedi. Bir kişiyi kelepçelediğini ve yüzüstü yatırdığını gördüm. Halk kalabalıklaşmaya başlamıştı. Halk komutana ‘çocukları kışlaya götür’ diyordu. Karapekmez hedef gözeterek halkın üzerine ateş açmaya başladı. Kartal Genç binbaşı havaya ateş etmeye başladı. Yaralanan vatandaşları gördüm” ifadelerini kullandı

Kuleli Askeri Lisesi’ne geri döndüklerini söyleyen Uzun, “Kulelinin önünden Karapekmez, Kılınç ve bir yüzbaşının halka doğru ateş ettiğini gördüm. Yarbay Erdal Kılınç ‘Ateş edin, etmezseniz ben sizi vuracağım’ dedi. Canavar gibiydi, bize ateş etmemizi emretti, bize silah doğrulttu. Ben de korktum arka tarafa geçtim.” dedi.

Duruşmada savunma yapan diğer erler de tutuklu sanıklar eski albay Mehmet Karapekmez, eski yarbay Erdal Kılınç ve eski binbaşı Kartal Genç’in halka ateş açtığını söyledi.

Mahkeme heyeti sanık savunmalarına devam edilmek üzere duruşmayı yarına erteledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 86 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler