Cari açık verilerinin yansımaları

Cari açık verilerinin yansımaları

KSO Başkanı Zeytinoğlu:- "Mart ayında ihracat 15 milyar doları aşarak rekor kırdı ancak ithalatın da çok fazla artmış olması cari açığın martta da büyüyeceğinin işaretini veriyor"

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, mart ayında ihracatın 15 milyar doları aşarak rekor kırdığını ancak ithalatın da çok fazla artmış olmasının cari açığın martta da büyüyeceğinin işaretini verdiğini belirtti.

Zeytinoğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Şubat 2018 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandığını anımsatarak, cari işlemler açığının şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla 1 milyar 586 milyon dolar artarak 4 milyar 152 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Yükselen cari açık artışının frenlenmesi için dış ticaret açığındaki büyümenin sınırlandırılmasına ve döviz girişini sağlayacak tedbirlere ihtiyaç olduğuna işaret eden Zeytinoğlu, açıkta asıl etkili olan dış ticaret dengesindeki bozulmanın şubatta da kendini gösterdiğini, ithalatın ihracattan daha hızlı arttığını ve hizmetler dengesinden gelen fazlanın artışta sınırlayıcı etkisi olduğunu belirtti.

Zeytinoğlu, cari açıktaki bu yükselişin sürpriz olmadığını, bu artıştaki en büyük etkenin yüksek dış ticaret açığı olduğunu bildirdi.

Özellikle petrol fiyatlarındaki gelişmeler nedeniyle ithalat artışına dayalı olarak yıllık cari açıkta yükselişin devam edeceğini beklediklerine kaydeden Zeytinoğlu, "Mart ayında da petrol fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla çok yükseldiğini biliyoruz. Mart ayında ihracat 15 milyar doları aşarak rekor kırdı ancak ithalatın da çok fazla artmış olması cari açığın martta da büyüyeceğinin işaretini veriyor." ifadelerini kullandı.

Açıklamasında, açığın finansmanına da değinen Zeytinoğlu, "Şubat ayında doğrudan yatırımlarda 268 milyon dolar, portföy yatırımlarında ise 297 milyon dolar çıkış oldu. Dolayısıyla açığın finansmanında rezervlerden de kullanıldı. Şubat ayında rezervlerde 263 milyon dolar azalış gözlendi." değerlendirmesini yaptı.

Zeytinoğlu, doğrudan yatırımlarda 268 milyon dolar net çıkışın irdelenmesi gereken bir gelişme olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Doğrudan yatırımlardaki gerilemede yurtiçi yerleşiklerin yurtdışında yaptığı doğrudan yatırımların bir önceki yılın aynı ayına göre net bazda 592 milyon dolar artarak 779 milyon dolara yükselmesi etkili oldu. Sanayicinin hangi nedenlerle yurtiçi yerine yurtdışında yatırım yaptığının araştırılması gerekir."

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 70 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler