CARİ AÇIK 932 MİLYON DOLAR AZALDI

CARİ AÇIK 932 MİLYON DOLAR AZALDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayı ödemeler dengesi verilerini yayımladı. Buna göre cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ocak ayına göre 932 milyon dolar azalarak 4 milyar 877 milyon dolara geriledi.

CARİ AÇIK 932 MİLYON DOLAR AZALDI
Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığı 630 milyon dolar azalışla 5 milyar 239 milyon dolara gerilerken, net hizmet gelirleri 256 milyon dolar artışla 888 milyon dolara yükseldi. Turizm gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre 85 milyon dolar tutarında artarak bir milyar 300 milyon dolara, turizm giderleri de 15 milyon doları tutarında artarak 334 milyon dolara ulaştı.

Yatırım geliri dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre 65 milyon dolar azalarak 515 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası yatırım geliri dengesinden kaynaklanan net çıkışlar için “Bu azalışta, portföy yatırımları ile faizlerden oluşan diğer yatırımlar altında net giderlerde görülen gerileme etkili olmuştur.” ifadesini kullandı.

YURTDIŞINDAKİLERİN TÜRKİYE’YE YAPTIĞI DOĞRUDAN YATIRIMLAR 409 MİLYON DOLAR ARTTI
TCMB’nin ödemeler dengesi verilerine yurtdışı yerleşiklerin yurt içinde yaptığı net doğrudan yatırımlar bir önceki yılın Ocak ayına göre 409 milyon dolar artarak bir milyar 211 milyon dolara yükseldi. Yurtiçinde yerleşiklerin yurtdışında yaptıkları net yatırımlar ise 95 milyon dolar artarak 294 milyon dolara yükseldi.

Yurtdışı yerleşikler, hisse senedi piyasasında 319 milyon dolar, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında da bir milyar 105 milyon dolar net satım gerçekleştirdi. Yurtdışında gerçekleştirilen tahvil ihraçları yoluyla Ocak ayında bankalar 503 milyon dolar borçlandı. Hükümet 2 milyar 500 milyon dolar borçlanırken, bir milyar 750 milyon dolar tutarında da tahvil geri ödemesi gerçekleşti.

Bankaların yurtdışı muhabirlerindeki yabancı para ve Türk lirası cinsinden efektif ve mevduat varlıkları bir milyar 870 milyon dolar artış kaydetti. Hükümet, yurtdışı piyasalar ve diğer uluslararası kuruluşlardan sağlanan uzun vadeli kredilerle ilgili olarak 139 milyon dolar net geri ödemede bulundu.

Bu haber toplam 1025 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler