Bulgaristan'da "15 Temmuz anması" için hazırlık

Bulgaristan'da "15 Temmuz anması" için hazırlık

Bulgaristan'daki basın mensupları, 15 Temmuz sürecine ilişkin bilgilendirildi

FİLİBE (AA) - Türkiye'nin Filibe Başkonsolosluğunca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin Bulgar basınına yönelik bilgilendirme yapıldı.

Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Başkonsoloslukta düzenlenen toplantıda, Türkiye'de ve Bulgaristan'daki FETÖ yapılanması ve FETÖ'ye karşı alınan önlemleri Bulgar basın mensuplarıyla paylaştı.

Ergani, toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, FETÖ'nün Bulgaristan'da daha çok eğitim ve medya alanındaki faaliyetleriyle ön plana çıktığını aktardı.

Bu örgütün ülkede iki okul ve bir internet sitesine sahip olduğunu söyleyen Ergani, başkent Sofya ve Filibe şehrinde Bulgar müfredatına bağlı eğitim veren iki özel okulda okuyan çocukların velilerinin "dikkatli olması ve yapılan uyarılara duyarlı davranmaları gerektiğini" belirtti.

Ergani, FETÖ'nün varlığını sürdürebilmek için şekilden şekle girmeye hazır olduğunu ve aldatıcı tavrı ile hayatta kalmaya çalıştığını anlattı.

Medya alanında da Bulgaristan'da FETÖ'nün haber içerikli bir internet sitesini işlettiğini belirten Ergani, "Faaliyetleri sınırlandı, onlara karşı ilgi azaldı ama maalesef çalışmaları devam ediyor." diye konuştu.

- 15 Temmuz öykü ve şiir yarışması

Öte yandan, 15 Temmuz darbe girişiminin 2. yılı dolayısıyla Filibe Başkonsolosluğu girişinde AA'nın 15 Temmuz ile ilgili çektiği fotoğraflarından oluşan bir sergi düzenlendi.

Ayrıca Filibe Başkonsolosluğu inisiyatifinde Türk-Bulgar Edebiyat Derneğinin desteğiyle şiir ve öykü yarışması organize edildi. Yarışma kapsamında Filibe Başkonsolosluğuna öğrencilerin Türkçe ve Bulgarca kaleme aldığı 42 eser gönderildi.

Gençlerin Türkiye'deki demokrasi süreci ile ilgili sözlü çalışmalarını değerlendirecek jüri, 15 Temmuz'da yapılacak özel törende en başarılı eserlerin sahiplerine ödül verecek.

Filibe'ye bağlı görev bölgesinde, Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğünün desteğiyle 15 Temmuz şehitleri için mevlit okutulacak.

- Bulgaristan’daki FETÖ yapılanması

Bulgaristan'da 1992'den itibaren, "Zaman Bıgaria" adıyla Bulgarca ve Türkçe gazete basan FETÖ'nün Bulgaristan vatandaşı temsilcileri, Türkiye'nin girişimleri sonucu güç kaybederek yayınlarını internet ortamına taşıdı.

Eski adından vazgeçen gazete, internet ortamında sınırlı okuyucu kitlesine hitap eden "Haftaya Bakış" adlı siteden propagandasını sürdürmeye çalışıyor.

- FETÖ okullarının prestij kaybı

Öte yandan FETÖ'nün işlettiği Sofya ve Filibe'deki iki özel okul, resmi müfredata göre eğitim vermesine rağmen velilerin ilgi ve güvenlerini yitirmesi nedeniyle son iki yıldır önemli ölçüde prestij kaybına uğradı.

Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda, Müslümanların yoğun yaşadığı Şumnu şehrinde kurulan yurtlu lise düzeyindeki diğer bir okul ise, FETÖ'ye ait olduğu şüphesiyle hizmete açılmadan belediye tarafından kapattırıldı.

Ülkede, FETÖ yanlısı işadamların sayısının ise oldukça azaldığı tahmin ediliyor.

Bulgaristan'da 15 Temmuz öncesi uzunca bir süre "konforlu" bir yaşam sürdüren, FETÖ'nün "kasa sorumlusu" olarak gösterilen Abdullah Büyük, 2016'da Türkiye'ye teslim edilmişti.

Bulgaristan'ın 15 Temmuz sürecinde Türkiye'ye verdiği destek nedeniyle FETÖ yanlısı Türk vatandaşlarının Bulgaristan'a kaçma girişimleri bir anda son bulmuş oldu.

Bulgaristan, darbe girişiminin hemen sonrasında Avrupa Birliği üyelerinin arasında Türkiye'ye başsağlığı dileyen ve dayanışma gösteren ilk ülkelerden biri olmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 139 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler