BTM girişimcilerine bir yılda 39,1 milyon lira yatırım

BTM girişimcilerine bir yılda 39,1 milyon lira yatırım

BTM Direktörü İbrahim Elbaşı:- "Bir yıllık zaman zarfında desteklediğimiz projelerden başarıya ulaşan 96 start-up, yatırımcı ile buluşarak BTM Sahne adını verdiğimiz yatırımcı-girişimci buluşmasında yatırımcılara projelerini anlatma fırsatı sundu. 96 mezu

İSTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) Direktörü İbrahim Elbaşı, "Bir yıllık zaman zarfında desteklediğimiz projelerden başarıya ulaşan 96 start-up, yatırımcı ile buluşarak BTM Sahne adını verdiğimiz yatırımcı-girişimci buluşmasında yatırımcılara projelerini anlatma fırsatı sundu. 96 mezun girişimcimizden 7 girişimcimiz, yatırımcılarını buldu ve toplamda 39,1 milyon TL değerleme ile yatırım aldılar." dedi.

Elbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BTM’nin faaliyete başladığı günden bu yana 4 binden fazla girişimciyle yollarının kesiştiğini ve 500’den fazla girişimciye ev sahipliği yaptığını belirterek, girişimcilere 12 haftalık "Güçlendirilmiş Hızlandırma Kampı" düzenlediklerini söyledi.

Girişimcilere 12 hafta boyunca eğitim, seminer, söyleşi, atölye çalışmaları, birebir danışmanlık, mentorluk ile destek olduklarını ifade eden Elbaşı, fikir sahiplerinin projelerini geliştirip yatırımcı ile buluşmalarını sağladıklarını kaydetti.

Elbaşı, "Bir yıllık zaman zarfında, desteklediğimiz projelerden başarıya ulaşan 96 start-up, yatırımcı ile buluşarak BTM Sahne adını verdiğimiz yatırımcı-girişimci buluşmasında yatırımcılara projelerini anlatma fırsatı sundu. 96 mezun girişimcimizden 7 girişimcimiz, yatırımcılarını buldu ve toplamda 39,1 milyon TL değerleme ile yatırım aldılar. Yatırım alan girişimcilerimizden bir tanesi de vasıtamızla patentini aldığı buluşu 5 yıllığına 25 milyon TL karşılığında kiraladı." şeklinde konuştu.


- "Topyekün bir girişimcilik mücadelesine geçildi"


İbrahim Elbaşı, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO); BTM’yi, girişimcilik dikeyinde bünyesinde barındırdığı muazzam fiziki ve entelektüel sermayenin etkili kullanılmasını planlayarak kurduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Odamızın üyesi olduğu 400 bini aşkın üye ve 81 meslek komitesi, BTM vesilesiyle girişimcilik ekosistemine entegre edildi ve topyekün bir girişimcilik mücadelesine geçildi. Buradan aldığımız destek ile girişimcilerimizin ufkunu açacak, katma değer sağlayacak, inovatif fikirlerin daha da çoğalması ve bu yenilikçi fikirlerin sadece işletmeye dönüşmesi değil, ticarileşerek sürdürülebilir olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Projeler ortaya çıkmadan girişimcilerimizi İTO’nun komitelerine götürüyoruz ki girişimcilerimiz, gerçek anlamda saha araştırmasını en doğru şekilde yapabilsin ve ortaya çıkan ürünün ihtiyaç ve müşteri analizini etüt edebilsin. Mentorluk hizmetleri kapsamında İTO komite üyeleri, sektör mentorlarımız olarak girişimcilerimize destek oluyor. Bu tip ve ölçekte çalışmalar yaparak girişimcilere destek sağlayan multi-fonksiyonel tek kurum şu an için sadece BTM."

BTM bünyesinde geliştirilen "Mucit Girişimci Programı" ile yaratıcı zekayı girişimcilik ekosistemine entegre ederek daha verimli ve sürdürülebilir çalışmalar yapmayı desteklediklerini kaydeden Elbaşı, yurt dışı pazarlara açılmayı hedefleyen girişimciler için kurgulanan "BG Startup Camp Programı"nı da 2019'da hayata geçireceklerini bildirdi.


- "BTM’ye gelen başvuruların yüzde 10-15’ini kadın girişimciler oluşturuyor"


BTM Direktörü Elbaşı, BTM olarak bir yıldan fazla süredir Türk girişimcilik ekosistemine hizmet ettiklerini, misyonları gereği girişimcilerde yaş ve sektör ayrımı yapmadıklarını söyledi.

İnsan hayatına günden güne yerleşen yeni teknolojilerin daha verimli, minimalist ve maliyet düşürücü argümanlar barındırdığını anımsatan Elbaşı, yenilikçi, teknolojik yöntem ve tekniklerin BTM’nin odak alanı olduğunu belirtti.

Elbaşı, "Blockchain, yapay zeka, SaaS, siber güvenlik, robot teknolojileri ve daha niceleri... Fakat bununla birlikte sadece BTM’de değil, genel olarak ekosistemde üzüldüğümüz bir nokta var; kadın girişimcilerimizin sayısı maalesef çok az. BTM’ye gelen başvuruların neredeyse yüzde 10-15’ini kadın girişimciler oluşturuyor. Bu sebeple arzumuz kadın girişimcilerin çoğalması ve ekosistemde etkin bir şekilde rol almalarıdır." diye konuştu.


- "Girişimciler projelerinin rakipsiz olduğunu düşünüyor"


İbrahim Elbaşı, girişimcilere ve ekosisteme ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

"Girişimcilik ekosisteminin çoğunda gördüğümüz kadarıyla şu an sabırsızlık hakim. BTM’ye gelen girişimcilerde de çok fazla görüyoruz. Belli bazı meşru süreçlerden geçmeyi zaman kaybı olarak görüyorlar.

BTM Hızlandırma Kampları öncesinde yaptığımız mülakatlarda 12 haftalık sürecimizden bahsedildiği zaman ‘Ben hazırım, direkt yatırımcı ile buluşabilirim’ diyen birçok girişimci görüyoruz. Halbuki tek derdimiz, onları gerçek hayata hazırlamak ve hayallerini sürdürülebilir iktisadi modellere dönüştürmek. Bu şekilde düşünen bazı girişimcilerimizin süreçlerimize katılımlarının akabinde görüşlerinin değiştiğini net bir şekilde görüyoruz ve gelişimlerini bizzat kendileriyle paylaşıyoruz. Müşterek fayda ve amaç üzerine gittiğimiz er ya da geç anlaşılıyor. Dolayısıyla sağladığımız faaliyetlerin ve süreçlerin önemi daha iyi anlaşılmış oluyor. Bu duruma benzer diğer bir örnek de, girişimcilerin projelerinin rakipsiz olduğunu düşünmesi... Girişimcilere pazarda var olan diğer oyuncuları sorduğumuz zaman, genel olarak ‘Rakibim yok’ cevabını duyuyoruz. Aslında rakip bulunmama durumu kabul edilebilir bir yaklaşım değil. Zira rakip ve rekabet kavramları üzerinde daha çok durmamız icap ediyor."

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 116 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler