Boston Saldırısı Zanlısı 'Suçlu' Bulundu

Boston Saldırısı Zanlısı 'Suçlu' Bulundu

İki yıl önce Boston Maratonu sırasında ağabeyiyle birlikte bombalı saldırı düzenleyerek, üç kişinin ölümüne ve 264 kişinin yaralanmasına yol açmakla suçlanan Çeçen asıllı Covhar Çarnayev aynı kentte çıkarıldığı mahkemede jüri tarafından suçlu bulundu.

İki yıl önce Boston Maratonu sırasında ağabeyiyle birlikte bombalı saldırı düzenleyerek, üç kişinin ölümüne ve 264 kişinin yaralanmasına yol açmakla suçlanan Çeçen asıllı Covhar Çarnayev aynı kentte çıkarıldığı mahkemede jüri tarafından suçlu bulundu.

Jüri üyeleri davanın son iki gününde toplam 11 saat boyunca Çarnayev hakkındaki 30 suçlamayı değerlendirdi. Saldırı günü 19 yaşında olan ve şimdi 21 yaşına gelen Çeçen gencin Boston’da federal mahkemede görülen duruşmasını saldırıda ölenlerin yakınları da izledi.

Çarnayev’in cezası büyük olasılıkla gelecek hafta başında açıklanacak. Genç sanığa ya ömür boyu hapis, ya da idam cezası verilebilir. Çarnayev kitle imha silahı kullanmak, komplo gibi eylemlerden suçlu bulundu.

17 günlük duruşmada sanık avukatları hiçbir suçlamaya itiraz etmedi. Çarnayev, olaydan birkaç gün sonra polis tarafından öldürülen ağabeyi Tamerlan’a düdüklü tencereden imal edilmiş iki bombanın yapımında ve yerleştirilmesinde yardımcı olmakla suçlandı. Ev yapımı bombaların patlamasının ardından ortalığa saçılan şarapnel parçaları, çevrede can kaybı ve yaralanmaların yanı sıra büyük tahribata yol açtı.

Savunma avukatı Judy Clarke, daha önce birçok suçluyu idam sehpasından kurtarmakla tanınıyorSavunma avukatı Judy Clarke, daha önce birçok suçluyu idam sehpasından kurtarmakla tanınıyor

​Covhar Çarnayev’in avukatları, sanığın 26 yaşındaki radikal görüşlü ağabeyi Tamerlan’ın etkisi altında bu eylemlere giriştiğinin altını çizerek müvekkillerini idam cezasından kurtarmaya çalışıyor. Daha önce çok sayıda zanlıyı idam sehpasından kurtaran sanık avukatı Judy Clarke, son savunmasında “Tamerlan olmasaydı bu eyleme asla girişilmeyecekti” diye konuştu.

Tamerlan Çarnayev, Boston Maratonu saldırısından üç gün sonra yaşanan bir kovalamacada polis tarafından vuruldu. Kovalamaca sırasında Covhar’ın yanlışlıkla aracını ağabeyinin üzerine sürerek öldürmüş olabileceği tahmin ediliyor. İki kardeş kaçarken bir üniversite kampüsündeki güvenlik görevlisini de vurarak öldürmüştü. Genç Çarnayev, daha sonra Boston yakınlarındaki bir banliyöde bir teknenin arkasında yaralı olarak gizlenirken bulundu.

Savcılar, gencin tekne arkasında gizlenirken bir not bıraktığını, notta iki kardeşin Amerika’nın Irak ve Afganistan saldırılarının intikamını almak amacıyla bu eyleme giriştiğinin yazılı olduğunu bildirmişti. Savcılar ayrıca notta, “Suçsuz insanlarımızı öldürmeyi bırakın, biz de dururuz” diye yazdığını belirtti.

Bombalı saldırıdan önceki on yıl boyunca Amerika’da yaşamış olan Covhar Çarnayev, çevresi tarafından uyumlu bir kişi olarak tanınıyordu.

Bu haber toplam 1190 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler