Bingazi Saldırısının Şüphelisi Yakalandı

Bingazi Saldırısının Şüphelisi Yakalandı

Amerika 2012’de Amerika’nın Bingazi konsolosluğuna düzenlenen saldırının kilit şüphelilerinden birini yakaladığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada özel tim ve polis güçlerinin Ahmed Ebu Hatallah’ı pazar günü Bingazi yakınlarında ele geçirdiğini ve Libya dışında güvenli bir yerde tuttuğunu açıkladı. Hatallah, Ensar El Şeria isimli terör örgütünün Bingazi hücresinin üst düzey yöneticilerinden biri olarak tanımlanıyor. Hatallah’ın ABD’de yargılanması bekleniyor.
 
Başkan Obama açıklamasında Hatallah’ın yakalanması için yapılacak operasyon için emir verdiğini belirtti ve Hatallah’ın “Amerikan adaletinin tüm ağırlığıyla yüzleşeceğini” söyledi.
 
Askeri yetkililer operasyonla ilgili detay vermezken, sivil ölümü gerçekleşmediğini ve operasyonu gerçekleştirilen Amerikalılar’ın Libya’yı güvenli bir biçimde terk ettiğini açıkladı.
 
Amerika Hatallah ve diğer şüphelilerle ilgili geçen sene iddianameleri hazırlamış, ancak bugüne kadar hiç birini ele geçirmemişti. Obama, Hatallah’ın ele geçirilmesinin Amerika’nın kendi vatandaşlarına zarar verildiği zaman adaleti sağlamak için hiçbir şeyi yapmaktan geri kalmayacağını ortaya koyduğunu belirtti ve saldırının diğer sorumlularının da ele geçirileceği konusunda söz verdi.
 
11 Eylül 2012’de meydana gelen Bingazi saldırısı 3 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan olan 11 Eylül 2001 terör saldırısının yıldönümünde gerçekleştirilmişti.
 
Bingazi saldırısı Amerikan iç politikasında uzun süre siyasi tartışmalara malzeme oldu. Cumhuriyetçiler, 2016 Başkanlık Seçimi’nde aday olacağı düşünülen ve saldırı gerçekleştiğinde ABD Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunan Hillary Clinton’ı, Bingazi konsolosluğunda yeterli güvenliğin sağlanmaması nedeniyle eleştirmişti. Olay, 2012 seçimlerine yeniden aday olan Başkan Barack Obama’nın da oldukça zorlu bir iki ayı geçmesine yol açtı.
 
Beyaz Saray ilk başta protestoların İslam karşıtı bir filmden kaynaklandığını ve 2012 Mart’ındaki gösterilere benzediğini açıklamıştı. Ancak sonradan olayın bir terörist saldırı olduğu kabul edilmişti.
 
Bingazi saldırısı ile ilgili birçok soruşturma başlatıldı. Cumhuriyetçiler’in kontrolündeki bir kongre panelinin önümüzde haftalarda konuyu görüşmesi bekleniyor.

Bu haber toplam 859 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler