Beyaz Saray'dan sert kınama

Beyaz Saray'dan sert kınama

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Türk başkonsolosluğuna IŞİD’in düzenlediği alçak saldırıyı kınıyoruz” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD Başkanı Barack Obama ile Massachusetts eyaletine giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü mensuplarının Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlediği baskına değinen Earnest, "Türk başkonsolosluğuna IŞİD'in düzenlediği alçak saldırıyı kınıyoruz" ifadesini kullandı.

IŞİD tarafından rehin alınan başkonsolosluk mensupları ve güvenlik personelinin acil biçimde serbest bırakılması çağrısı yapan Earnest, "Türkiye ve Irak hükümetleriyle temas halindeyiz ve herhangi bir uygun yardımı da sağlamaya hazırız" diye konuştu.

IŞİD'ın faaliyetlerine yönelik duydukları derin kaygıyı da dile getiren Earnest, Musul'daki şiddete ek olarak Beci ve Tikrit'teki saldırılar ve şiddete yönelik haberler bulunduğunu belirtti.

Güvenlikteki bozulmanın hızlı biçimde insani bir soruna dönüşmeye başladığına işaret eden Earnest, bu nedenle, IŞİD'in ilerlemesini durdurmak ve şu anda IŞİD'in elinde bulunan yerlerdeki kontrolü tekrar sağlamak için ülkenin her tarafından Iraklı liderlerin koordine içinde buna yanıt vermesi gerektiğini de kaydetti.

PSAKİ: DİPLOMATİK PERSONEL BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILMALI
ABD yönetimi, IŞİD terör örgütü mensuplarının Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlediği baskını "en güçlü" şekilde kınadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısına, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasındaki telefon görüşmesinden bahsederek başladı.

İki Bakanın, "Musul'da bozulmakta olan güvenlik durumuna ve ve IŞİD terör örgütü mensuplarının Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlediği baskına yönelik ortak kaygılarını" dile getirdiklerini belirten Psaki, saldırıyı en güçlü biçimde kınadıklarını söyledi.

Psaki, konsolosluk çalışanlarının alıkonulmasına yönelik kaygılarını da dile getirerek, "Türkiye'nin kaçırılan diplomatik personelinin bir an önce serbest bırakılması noktasında Türkiye ve uluslarararası toplumun çağrılarına katılıyoruz" dedi.



rak'ta IŞİD terör örgütünün saldırıları ve IŞİD mensuplarının Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğuna düzenlediği baskın hususunda Psaki, "Türkiye ve Irak ile temastayız ve uygun desteklerin sağlanması noktasında hazırız" dedi.

Psaki, IŞİD örgütünün Irak'ın kuzeyindeki Salahaddin vilayetinin merkez kenti Tikrit'i kontrolü altına almasına yönelik soru üzerine, sahadaki durumu izlediklerini ama buradaki petrol rafinelerinin şu aşamada Irak hükümetinin kontrolünde olduğu yönünde bilgileri bulunduğunu ifade etti.

ABD'nin, Irak hükümetine topraklarını kontrol etme noktasında yardım etmek için somut bir eylemde bulunmayı düşünüp düşünmediklerine yönelik soru üzerine Psaki, bu yılın başından bu yana askeri ekipman gönderimini hızlandırdıklarını, Irak güvenlik güçlerinin eğitimini artırdıklarını ve bütüncül yaklaşımlar uygulamasına yardım etmek için Irak hükümetiyle yoğun çalıştıklarını hatırlattı.

Psaki, sahadaki şu anki durumun ciddiyetine işaret ederek, "Iraklı liderlerle çalışıyoruz ve IŞİD ile mücadelelerinde ek destek sağlamamızı bekleyebilirsiniz" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ABD olarak Iraklıları ulusal birlik olmaya çağırmaya devam ettiklerini de söyledi.

BEYAZ SARAY IŞİD'İN SALDIRILARINI KINADI
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "ABD, Irak'ta, IŞİD tarafından son günlerdeki saldırıları şiddetle kınıyor" ifadesi kullanıldı.

Saldırılarda hayatlarını kaybedenlere başsağlığı dilenen açıklamada, Washington'ın, Irak ve bölgeye dönük IŞİD tehdidiyle mücadelede Irak halkına yardım taahhüdünün altı çizildi.

Açıklamada, Musul ve çevresindeki alanlarda son dönemdeki IŞİD eylemlerinin, bu aşırılık yanlısı kişilerin ölüm ve yok etmeden başka bir şeyin peşinde olmadığını bir kez daha gösterdiği kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"ABD, IŞİD'e karşı mücadelede başarı için gerekli olan ulusal birliğin oluşturulmasına dönük tüm siyasi yelpazedeki Iraklı liderlerin yanında yer alacaktır. IŞİD'den kaynaklanan terör tehdidi artarken, Irak'a bu konudaki acil ihtiyaçlara yanıt vermesine yardım etmek için kaynak ve esneklik sağlayacak yeni Terörle Mücadele Ortaklık Fonu'nu desteklemek için Kongre ile birlikte çalışacağız."

Açıklamada ayrıca, Irak hükümetinin, IŞİD'in durdurulması için Irak'ın etkili bir kapasite inşa etmesi noktasında da Stratejik Çerçeve Anlaşması çevresinde bu ülkeye destek sağlamaya devam edileceği bildirildi.
  

Bu haber toplam 944 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler