Batı Şeria'daki Filistinliler cuma namazı için Mescid-i Aksa yolunda

Batı Şeria'daki Filistinliler cuma namazı için Mescid-i Aksa yolunda

İşgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan Filistinliler, ramazan ayının üçüncü cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak için sabah erken saatlerden itibaren yollara düştü- İsrail güçleri, bazı Filistinlilere "güvenlik nedenleri" bahanesiyle Kudüs'e geçiş izni ve

KUDÜS (AA) - İşgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan Filistinliler, sıcak hava ve İsrail'in çıkardığı zorluklara rağmen ramazan ayının üçüncü cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak için Kudüs'e akın etti.

Ayrım Duvarı'nın (Utanç Duvarı) Batı Şeria tarafında yaşayan binlerce Filistinli, cuma namazını işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'da eda etmek için sabah erken saatlerden itibaren yollara düştü.

Yılın diğer aylarında özel izinler dışında Kudüs'e girişlerine izin verilmeyen Batı Şeria'daki Filistinliler, Mescid-i Aksa'ya gidebilmek için Batı Şeria ile Kudüs arasında bulunan Ayrım Duvarı'ndaki İsrail kontrol noktalarında kuyruklar oluşturdu.

Kadın ve erkekler için ayrı kontrol noktaları kurulurken, Filistinli kadınlardan bazılarının çocuklarını da yanlarında getirdiği görüldü.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olmasına aldırış etmeyen binlerce Filistinli, Mescid-i Aksa'da namaz kılmak ve hasret kaldıkları Kudüs'ü görmek için kontrol noktalarından geçerek otobüslerle Harem-i Şerif'in yolunu tuttu.

- Bazı Filistinlilerin geçişine izin verilmedi

Öte yandan kontrol noktalarındaki bazı Filistinli erkekler, kendileri için getirilen 40 yaş üstü kuralına uymalarına rağmen İsrail güçlerinin Kudüs'e geçişlerine izin vermediğini söyledi.

Kalendiya'daki kontrol noktasında AA kamerasına konuşan Remzi Abdulhalik, Kudüs'e geçiş izni verilmemesine tepki gösterdi.

Kendisi gibi birçok Filistinlinin bahanelerle Kudüs'e geçişine izin verilmediğini belirten Abdulhalik, "İsrail, 40 yaş üstü Filistinli erkeklerin Kudüs'e geçişine izin vereceğini duyurmuştu, ancak 45 yaşında olmama rağmen 'güvenlik nedenleri' bahanesiyle kontrol noktasından geçişime izin verilmedi." ifadesini kullandı.

İsrail, ramazan ayı dolayısıyla Batı Şeria'da yaşayan 40 yaş üstü erkekler ile yaş sınırlaması olmaksızın Filistinli kadınların cuma günü Kudüs'e girişine izin verdi.

Batı Şeria'daki Filistinli kadınların ve 40 yaş üstü erkeklerin ramazan ayında Kudüs'e geçişlerine izin verilmesiyle Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılanların sayısında ciddi bir artış yaşanıyor.

Filistinli kaynaklar ramazan ayının ilk cumasında 180 binden fazla, geçen cuma ise 200 binin üstünde Müslümanın cuma namazını Harem-i Şerif'te kıldığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria ile Kudüs arasında 2003'te inşa edilen beton duvar boyunca çok sayıda İsrail askeri kontrol noktası bulunuyor. İsrail olağan günlerde özel izinliler dışında Batı Şeria'daki Filistinlilerin Kudüs'e geçişine izin vermiyor. İsrail ablukası altındaki Gazze'de yaşayanların ise ne Kudüs'e ne de başka bir yere seyahat etme hürriyeti bulunuyor.

Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail işgali altında tutuluyor.

Batı Şeria'daki Filistinliler cuma namazı için Mescid-i Aksa yolunda

Batı Şeria'daki Filistinliler cuma namazı için Mescid-i Aksa yolunda

Batı Şeria'daki Filistinliler cuma namazı için Mescid-i Aksa yolunda

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 103 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler