Batı Şeria'da Filistinli Seradih'in gözaltında öldürülmesi

Batı Şeria'da Filistinli Seradih'in gözaltında öldürülmesi

Filistinli Seradih'in İsrail askerleri tarafından gözaltındayken öldürülmesi Nablus'ta protesto edildi

NABLUS (AA) - Batı Şeria'nın Nablus kentinde düzenlen gösteride, Filistinli Yasin es-Seradih'in (33) İsrail güçleri tarafından gözaltında tutulduğu sırada yaşamını yitirmesi protesto edildi.

Filistinli bazı kurumlar ve direniş gruplarının temsilcilerinin yanı sıra insan hakları aktivistlerinin katıldığı gösteride, Filistinli Seradih'in geçen perşembe gözaltına alınmasından birkaç saat sonra hayatını kaybetmesine tepki gösterildi.

Gösteriye katılanlar, İsrail'in; herhangi bir suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatmasına dayalı "idari tutukluluk" sistemi ile Seradih'in öldürülmesini kınayan ifadelerin yer aldığı pankartlar taşıdı.

Fetih Hareketi'nin Nablus Bürosu Genel Sekreteri Cihad Ramazan, Seradih'in İsrail ordusu tarafından öldürülmesini protesto için bir araya geldiklerini ifade ederek, "Ayrıca işgal hapishanelerindeki Filistinli idari tutuklulara destek olduğumuz mesajını da vermek istiyoruz." dedi.

İdari tutukluların mahkeme sürecine yönelik sürdürdükleri grevi desteklediklerinin altını çizen Ramazan, Filistinli tutukluları, ulusal davanın savunulmasında "öncü" olarak değerlendirdi.

Filistinli idari tutuklular, 13 Şubat'ta "keyfi tutukluluk" halini protesto ederek, mahkemeye çıkmayacaklarını ilan etmişti.

Eriha kentindeki evinde geçen perşembe gözaltına alınmasından birkaç saat sonra hayatını kaybeden şehit Seradih hakkında yapılan otopsinin ilk sonuçları; Filistinliye sıfır mesafeden ateş edildiği ve kurşunun karnının alt kısmına isabet ettiğini ortaya koymuştu.

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistin Esirler Cemiyetinin de aralarında bulunduğu kurumların hazırladığı rapora göre, İsrail hapishanelerinde 481’i işgal altındaki Doğu Kudüs’ten olmak üzere 57’si kadın, 300'ü çocuk yaklaşık 6 bin 500 Filistinli tutuklu bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 89 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler