Başkanlık yetkisi bile göçmenleri kurtarmıyor

Başkanlık yetkisi bile göçmenleri kurtarmıyor

Göçmenlik avukatlarından Remzi Güvenç Kulen, Başkan Obama’nın Göçmenlik Yasası ile ilgili yaptığı son açıklamasında kullanacağını söylediği başkanlık yetkisi ile kişilerin yasal hale gelemeyeceğini savundu

Cumhuriyetçiler’in engellemesi nedeniyle bir türlü çıkarılamayan Göçmenlik Yasası’nda Başkan Obama, başkanlık yetkisini kullanacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından tüm dikkatler, başkanlık yetkisinin sınırları, bu yetki ile neler yapılabileceği gibi konular üzerinde yoğunlaştı.


Obama’nın bu açıklamasının ardından gündeme gelen başkanlık yetkisi ile ilgili bilgi veren göçmenlik avukatlarından Remzi Güvenç Kulen, söz konusu yetkinin kişileri yasal hale getirmeyeceğini, ancak geçici çözümler üretebileceğini söyledi.

Başkanlık yetkisi kapsamında idari yetkisine dayanarak meclisin onayı ile yasa çıkartılmasına gerek olmayacak işleri yapabileceğini kaydeden Kulen, “Mesela kapsamlı göçmenlik reformu için yasa çıkartılması yani meclisin onayı şart. Oysa gayriyasallara seyahat izni ve çalışma izni çıkartmak için idari karar yetkili olur, meclisin onayına ihtiyaç yok” dedi. Ancak idari kararın kişileri yasal hale getirmeyeceğini ifade eden Kulen, “Yani kalıcı çözüm üretemez, sadece geçici bir ara çözüm bulabilir” diye konuştu.


ÇOCUKLAR İÇİN KULLANILMIŞTI
Başkanlık yetkisinin kullanımının göçmenlik hukuku açısından yakın zamandaki en iyi örneğinin gayriyasal çocuklar için getirilen DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) olduğunu hatırlatan Kulen, şunları söyledi: “Bu düzenleme Meclisin çocuklara yasal statü getirecek Dream Act Yasası’nı bir türlü onaylamaması üzerine Başkan’ın kendi yetkisini kullanarak yaptığı bir idari tasarruftu. Bu düzenleme sayesinde genç yaşta Amerika’ya gelen ve şartları yerine getiren kişiler hakkında sınırdışı edilme kararı alınması engellendi, çalışma izni aldılar ve önemli sebepler varsa seyahat etmelerine izin verildi.”


BENZER UYGULAMA VE İTİRAZ
Göçmenlik Yasası için başkanlık yetkisinin yeterli olmadığını ve meclis onayının gerekli olduğunu yineleyen Kulen, ancak söz konusu yetki kulanımının DACA olduğu gibi gündeme gelebileceğini söyledi. Kulen, konuyla ilgili açıklamalarına şöyle devam etti:
“DACA çıktıktan sonra meclisin harekete geçmesini bekleyenler yanıldı, meclis hala harekete geçmedi. Açıkçası başkanın bu şekilde bir açıklama yapması zaten yasa yapılacağına olan inancını kaybetmesinden kaynaklanıyor. Söz verdiği Göçmenlik Yasası’nı yapamıyor, o nedenle kendi yetkisini kullanarak verdiği sözü kısmen de olsa yerine getirmek istiyor. İdari bir işlem olduğu için anayasaya aykırılık varsa itiraz edilebilir. Yetki dahilinde hareket ediliyorsa itiraz edilemez. Anayasaya ve yasalara uygun olduğu sürece sorun olacağını düşünmüyorum. Ancak bu itiraz edilmeyecek anlamına gelmiyor. Özellikle cumhuriyetçiler ayağa kalkacaktır.”

 

Posta212

Bu haber toplam 1443 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler