Baltimore'daki Polislere Suç Duyurusu

Baltimore'daki Polislere Suç Duyurusu

Baltimore Başsavcısı, geçen ay gözaltında hayatını kaybeden 25 yaşındaki siyah genç Freddie Gray’in ölümünün adli tabip uzmanlarınca cinayet olarak belirlendiğini açıkladı

 

Baltimore Başsavcısı, geçen ay gözaltında hayatını kaybeden 25 yaşındaki siyah genç Freddie Gray’in ölümünün adli tabip uzmanlarınca cinayet olarak belirlendiğini açıkladı. Başsavcı Maryln Mosby olaya karışan polisler hakkında suç duyurusunda bulunmak için yeterli gerekçe bulunduğunu da belirtti.

Mosby, Freddie Gray’in 12 Nisan’da polis nakil aracında sevk edilirken ağır ve hayati boyun zedelenmesi geçirdiğini açıkladı. Başsavcı, Gray’in nakil sırasında yasal zorunluluk olan emniyet kemerinin bağlanmadığına dikkati çekti ve polislerin gözaltındaki gençten gelen tıbbi yardım talebini dikkate almadığını söyledi.

Ayrıca Başsavcı Mosby, daha önce bildirildiği gibi Freddie Gray’de ele geçirilen bıçağın sustalı çakı olmadığını, bundan dolayı da yasadışı bir şey yapmadığının altını çizdi.

Olaya karışan polis memurları hakkında, ikinci derece cinayet, ikinci derece saldırı, görevi kötüye kullanmak ve gerçekdışı kanıtlar üzerine oturtulmuş tutuklama gibi suçlamalardan işlem yapılacak.

Açıklamalar, Baltimore Emniyeti’nin kendi yürüttüğü iç soruşturma sonuçlarına dayanıyor. Emniyet dün bu soruşturma sonuçlarını Başsavcı Mosby’ye sunmuştu. Ayrıca Maryland eyaleti Adli Tıp başkanı da, Gray’in otopsi sonucunun başsavcıya gönderildiğini bildirdi.

Polisin soruşturma sırasında gizliliğini koruması, kamuoyunda büyük rahatsızlık yaratmıştı. Freddie Gray, tutuklandıktan bir hafta sonra omurilik zedelenmesinden hayatını kaybetmişti.

Polis Freddie Gray’in tutuklandıktan bir hafta sonra ölümüyle ilgili raporunu dün başsavcıya iletmişti. Olayın soruşturmasıyla ilgili yürütülen gizlilik, kamuoyunda rahatsızlık yarattı.

Pazartesi günü şiddetli bir ayaklanma yaşanan Baltimore’da son birkaç gündür düzenlenen gösterilerde olay çıkmadı. Dün de göstericiler, Belediye Başkanı’nın saat 22’den itibaren uyguladığı sokağa çıkma yasağına uydu. Sokağa çıkma yasağının önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor.

Pazartesi şiddet olaylarının artmasının ardından Maryland eyaleti valisi kentte Ulusal Muhafız birliklerini sevk etmişti.

Bugün emniyet raporunun kamuoyuna açıklanmasının ardından yeni gösterilerin patlak verebileceği kaygısına karşı güvenlik kuvvetleri kentte hazır bulunduruluyor.

Son dönemde siyahların polis şiddetine maruz kaldığı yönündeki haberlerin artması, hatta benzer durumların cep telefonlarının video kameralarına kaydedilmesi, kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı.

Dün Baltimore’un yanı sıra Cincinnati ve Philadelphia’da da gösteriler düzenlendi. Ancak polis göstericilerin trafiği kapatmasına engel oldu.

Göstericilerin çoğu tüm bu eylemlerin ve şiddet olaylarının Freddie Gray’in yaşadıklarına bağlı kalamayacağını, sonuçta yaşanan eylemlerin en önemli gerekçesinin, polisin siyah azınlığa kötü davranmayı alışkanlık edinmesi ve yetkililerin de bu duruma sessiz kalması olduğunu söylüyor. Göstericiler ayrıca, aralarında Baltimore’un da bulunduğu kentlerde siyahların ekonomik fırsat eşitliğinden yararlanamıyor olmasından rahatsız

Bu haber toplam 1291 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler