Balkanlar'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı

Balkanlar'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı

SARAYBOSNA/ÜSKÜP (AA) - Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Türkiye'nin Saraybosna...

SARAYBOSNA/ÜSKÜP (AA) - Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğince 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla "Çocuk Atölyeleri" programı yapıldı.

Saraybosna'daki Türk Kültür ve Sanat Evi'nde gerçekleştirilen programa katılan çocuklar, "Gençler Nereye Koşuyor?", "Aya Giderken Yanına Ne Alırdın?", "Satranç ve Hayat", "Suyun Gök Çekimi" ve "Altı Adımda Sinek Kuşu Olmak" temalı atölyelerde eğitim aldı.

- Sırbistan ve Hırvatistan

Sırbistan'da Türkiye Maarif Vakfının (TMV) başkent Belgrad ile Novi Pazar ve Sjenica şehirlerindeki okullarında yapılan etkinliklere 500'ü aşkın çocuk katıldı.

Belgrad'da gerçekleşen etkinliklere Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, Eğitim Müşaviri Yunus Yıldırım, TMV Sırbistan Ülke Temsilcisi Yasin Parıldar iştirak etti.

Büyükelçi Aksoy, programda yaptığı konuşmada, "Dostluk ilişkilerimizin köklü bir şekilde devam ettiği Sırbistan'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kutlanmasından memnuniyet duyuyorum." ifadesini kullandı.

Hırvatistan'da Türkiye'nin Zagreb Büyükelçiliğince, Zagreb Çocuk Evi'nde düzenlenen etkinlikte ise 3-7 yaş arası çocuklar bir araya geldi. Burada, Türkçeden Hırvatçaya çevrilen çocuk kitabı "Bir Renk" okundu ve çeşitli etkinlikler yapıldı.

- Kuzey Makedonya

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, TMV okullarındaki öğrencilerin yanı sıra ülkede Türkçe eğitim gören öğrencileri kabul etti.

Ulusoy'un bir süre sohbet ettiği öğrenciler, 23 Nisan'ı anlatan şiir, şarkı ve çizimlerini sundu. Etkinliğe öğretmenler ile ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileriyle büyükelçilik yetkilileri de katıldı.

Etkinlik kapsamında Büyükelçi Ulusoy makamını bir öğrenciye devrederek görüşlerini dinledi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Ulusoy, ülkede Türkçe eğitim veren farklı okullar ve TMV okullarından öğrenciler ağırladıklarını anımsattı.

Öğrencilerin çok anlamlı ve dolu dolu konuşmalar yaptığını söyleyen Ulusoy, "Bugün onlarla 23 Nisan'ın biraz anlamını, Atatürk'ün 23 Nisan'ı onlara neden armağan ettiğini ve bugünü andıklarında neden mutluluk hissettiklerini sorduk. Çok güzel cevaplar verdiler." dedi.

Çocukları desteklemeye devam edeceklerini vurgulayan Ulusoy, "Çocuklarımız bizim geleceğimiz. 23 Nisan'da da onlarla beraber böyle bir etkinlik yapmaktan hepimiz büyükelçilik olarak mutluluk duyduk." diye konuştu.

Çocuklara ayrıca hediye takdiminde de bulunuldu.

Öte yandan, başkent Üsküp'te de bir kutlama programı düzenlendi.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Üsküp ile Nesil Eğitim ve Araştırma Derneği tarafından Ramstore Alışveriş Merkezi destekleriyle Ordu Evi'nde düzenlenen etkinliğe, Büyükelçi Fatih Ulusoy, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileriyle çok sayıda Üsküplü çocuk ve ebeveynleri katıldı.

Programda Üsküp'te Türkçe eğitim veren ilkokulların öğrencileri tarafından farklı sanatsal sunumlar gerçekleştirildi.

Program kapsamında "Sertaç Abi" olarak bilinen Youtube içerik üreticisi Sertaç Güngör, çocuklara "Youtube ve oyunların gerçek yüzü" konulu bir sunum yaptı.

YEE Üsküp Koordinatörü Talip Erdoğan, AA muhabirine, 23 Nisan'ın önemine değinerek, bu özel günü Üsküp'teki soydaş çocuklarıyla kutladıklarını söyledi.

YEE'nin dünyanın 90 farklı merkezinde etkinlikler düzenlendiğini aktaran Erdoğan, bugünkü etkinlikte Üsküp'teki okullarda Türkçe eğitim gören çocukların gösterilerinin yanı sıra Güngör'ün güldürü şovunu izleyebileceklerini söyledi

Nesil Derneği Yönetim Kurulundan Yeliz Daut Kurtiş de bugün kendileri için özel bir gün olduğunu, bünyelerinde yayın yapan Kardelen dergisinin 15. yılı olması vesilesiyle bugünü çifte bayram olarak nitelendirdi.

23 Nisan gibi bayramların öneminin bugün anlaşıldığını belirten Kurtiş, "Gerçekten çok büyük bir ilgi var. Bu bayramların birlik ve beraberliği, Türk okullarının beraber yaptığı bir program olduğu için ayrı bir özellik de kattı bizlere. Nice nice bayramlara, barış dolu, huzur dolu, çocukların bütün haklarını yaşayacağı bayramlar dilerim." dedi.

- Arnavutluk

Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliği tarafından da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Büyükelçi Tayyar Kağan Atay, büyükelçilikte düzenlenen etkinlik kapsamında TMV'nin başkent Tiran'daki "New York Schools" öğrencilerini kabul etti.

Atay'ın öğrenciler ile sohbet ettiği etkinliğe, Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliği Eğitim Muşaviri Metin Bulut, büyükelçilik yetkilileri, TMV New York Schools yöneticisi Hasan Dede ve öğretmenler katıldı.

AA muhabirine yaptığı açıklamada bulunan Atay, TMV'nin Tiran'daki okullarından iki ikinci sınıf öğrencisinin öğretmen ve idareciler eşliğinde büyükelçiliği ziyaret ettiğini söyledi.

Öğrencilere makam koltuğunu devrederek onların düşüncelerini dinlediklerini aktaran Atay, şunları kaydetti:

"Güzel şeyler söyledi onlar da, büyükelçilerimiz. Büyükelçilerimiz bugün bize Gazze'deki durumu da hatırlattı, oradaki katliam ve soykırım altındaki Gazzeli çocukların bugünü barış içerisinde yaşayamadıklarını söyledi. Bizler de onlara Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde her türlü diplomatik girişimin, Gazze'nin sesinin duyurulması için yapıldığını, Türkiye olarak bu konuda vicdanıyla hareket eden yegane ülkelerden biri olduğunu hatırlattık ve bu çabalarımızın süreceğini söyledik."

Balkanlar'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 44 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler