Anne-babası için endişelendi, yaşam köyü kuruyor

Anne-babası için endişelendi, yaşam köyü kuruyor

Anne-babasının ilerleyen yaşları nedeniyle meşgale bulamadığını gören iş adamı Ercan Uyan, 55 yaşın üzerindeki insanlara hizmet verecek sağlıklı yaşam köyü konseptini hayata geçirdi- Proje kapsamında Silivri'deki yaşam köyünde kalacak kişilere ebru kursu,

İSTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Anne-babasının ilerleyen yaşları nedeniyle meşgale bulamadığını gören iş adamı Ercan Uyan, 55 yaşın üzerindeki insanlara hizmet verecek HerDem Sağlıklı Yaşam Köyleri'ni hayata geçiriyor.

Proje kapsamında ilk yaşam köyü, Silivri ilçesindeki Selimpaşa Ortaköy beldesinde kurulacak. Yaşam köyünde kalacak kişilere ebru kursu, şapka dikim atölyesi, müzik dersi, tiyatro, solunum sorunlarına çare olan tuz odaları, sıcaktan bunalmadan sauna etkisi yaşatan saman odaları, ağrılara iyi gelen sıcak su ve taş yatakları ile geleneksel Türk hamamı gibi pek çok "ayrıcalık" sunulacak.

Etra Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en büyük girişimlerin ihtiyaçlardan doğduğunu ifade ederek, yaşı ilerleyen anne ve babası için hizmet alabileceği en iyi yaşam konsepti hakkında araştırmalar yaptığını, araştırmaları sonucu böyle bir yatırım yapmaya karar verdiğini anlattı.

Uyan, şunları kaydetti:

"Ben memleketteki, Kırıkkale'deki annemi-babamı aradığım vakit ne yaptıklarını sorduğumda, 'Hiç, oturuyoruz oğlum' diyorlardı. Hareket edin dediğimde, 'Nerede hareket edelim, bakkala markete gidiyoruz ancak' derlerdi. 'Anne ve babam için bu konuda ne yapabiliriz' diye bir araştırmaya girdim. Huzurevleri, yaşlı bakım ve destek üniteleri gibi yerlerin, emekliliğin keyfini çıkarmak isteyen kişiler için çok da yeterli çözümler sunmadığını ve algısal olarak da çok iyi olmadıklarını gördük. Bunlar değildi bizim aradıklarımız... 'Bunlardan daha iyi bir şey var mı' diye araştırınca dünyaya baktık. Amerika'da bu işin uygulanışı daha çok hoşumuza gitti. Çünkü orada hakikaten yaşlılarımızın aktif ve sosyal yaşayacakları, donatılı, güzel proje örnekleri gördük. Bunda da en yüksek müşteri memnuniyetine sahip ABD'li Avendelle'e projemizi anlattık. Onlar da olumlu karşıladı ve bu tecrübeli grupla iş birliği yaptık. Fikrimizi hayata geçirmeye başladık."


- "Projenin çıkış noktası anne ve babamız, büyüklerimiz..."


Ercan Uyan, HerDem Sağlıklı Yaşam Köyleri’nin ilkini Silivri'de kuracaklarını ve projeye ticari bir proje olarak yaklaşmadığını ifade ederek, "Projenin çıkış noktası anne ve babamız, büyüklerimiz... Her şeyimizi onlara borçluyuz ancak onları ihmal ediyoruz. Geçenlerde bir haber okudum. Bir yaşlı amca, elinde cep telefonuyla telefoncuya gidiyor. Diyor ki 'yavrum bu telefona bir bakar mısın, bir arıza mı var bu cihazda?' Telefoncu bakıyor, 'Telefonda bir sıkıntı yok amca' diyor. Amcanın cevabı '2 gündür hiç çalmadı da... Bozuldu sandım.' Çok duygulandım. Büyüklerimiz bunu hak etmiyor. Kendimiz markalı konutlarda en güzel şekilde yaşarken, büyüklerimizi bir yerlere hapsetmeyelim." şeklinde konuştu.

Uyan, yaşlıların daha sakin ancak düzenlenen aktiviteler sayesinde de aktif kalabileceği yaşam köyü gibi yerlerde yaşamayı isteyeceğini düşündüğünü söyledi.


- "Pasif yaşam, sağlıksız beslenme gibi sorunları gidereceğiz"



Etra Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, büyüklerin özlem duyduğu pek çok şeyi çözecek bir konseptin inşaatına başladıklarını ifade ederek, sağlık tarafında Acıbadem, işletme tarafında da Avendelle ile iş birliği yaptıklarını anlattı.

Uyan, şöyle devam etti:

"Biz burada hastaları tedavi etmeyeceğiz, hasta olmamalarını temin etmeye çalışacağız. Hastalığa neden olan pasif yaşam, sağlıksız beslenme gibi sorunları gidereceğiz. Köy içerisinde sağlık birimimiz, uzman hekimler ve hemşireler 7 gün 24 saat büyüklerimize destek olacak. Banyo, yatak odası ve oturma odasında bulunan acil destek düğmesi, sağlık birimimizin köy sakinlerinin evlerine hızlı müdahale etmesine imkan sağlayacak."

Uyan, 200 milyon lira maliyetle yapılması planlanan projeyi 24 ay içinde faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini bildirdi.


- "Mekanlar, engelsiz aktif bir hayat sürmeyi sağlayacak şekilde tasarlandı"

Ercan Uyan, HerDem Sağlıklı Yaşam Köyleri’ne 55 yaşın üzerindeki misafirleri kabul edeceklerini aktardı.

Uyan, köy sakinlerinin, çeşitli nedenlerle şehirde fırsat bulamadıkları aktiviteleri sınırsızca yapma imkanına HerDem’de sahip olacağını belirterek, "Ebru kursu, şapka dikim atölyesi, müzik dersleri, tiyatro, yazlık sinema, havuz kenarındaki kır kahvesi bunlardan sadece birkaçı..." ifadesini kullandı.

Türk kültüründen dünya mutfaklarına uzanan özel lezzetlerin sunulacağı restoranda, köyün ortak hobi bahçesinde yetiştirilen sağlıklı ve doğal ürünlerin kullanılacağını bildiren Uyan, şunları kaydetti:

"Spor yapmak isteyenler ise açık havada yürüyüş yapmanın ya da özel sahada golf oynamanın keyfini çıkaracak. Evcil hayvan beslemenin serbest olduğu köyde, minik dostları gezdirmek için özel alanlar bulunuyor. Torunların çok seveceği oyun parkları ve piknik alanlarının hazırlandığı köyün içinde, ulaşım da golf araçlarıyla sağlanacak. Köyün içindeki sosyal tesiste bir de yenilenme merkezi bulunuyor. Bu merkezde, stresten uzaklaştıran Kneipp havuzu, solunum sorunlarına çare olan tuz odaları, sıcaktan bunalmadan sauna etkisi yaşatan saman odaları, ağrılara iyi gelen sıcak su ve taş yatakları, geleneksel Türk hamamı, jakuzili havuzlar ve yüzme havuzu gibi pek çok ayrıcalık sunulacak.

Sağlıklı yaşam köyümüz her biri 2 katlı 45 konaktan oluşmaktadır. Her bir konak 10 veya 14 bağımsız haneden oluşmaktadır. Konakların dış bölümü, Türkiye’nin 7 bölgesindeki yöresel konaklardan ilham alınarak tasarlandı. Hanelerin kapısı, ortak kullanım alanı olarak tasarlanmış üstü açılabilir bir iç avluya açılırken, böylece komşuluk ilişkilerinin yaşatılması hedefleniyor. İç avluda hazır bulunan oturma grupları, konak sakinlerinin keyifli sohbetlerine ev sahipliği yapacak. Konakların etrafında her haneye özel bir hobi bahçesi alanı bulunuyor. Hem iç hem dış mekanlar büyüklerimizin engelsiz aktif bir hayat sürmelerini sağlayacak şekilde tasarlandı. Tablosundan fırınına, televizyonundan koltuğuna hazır bir şekilde sunulacak köy evleri büyüklerimizin rahat etmelerini sağlayacak."


Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 63 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler