Amerikalıların en olumsuz baktığı dini grup

Amerikalıların en olumsuz baktığı dini grup

Pew Araştırma Merkezi'nin son araştırmasına göre Amerikalılar genel olarak Yahudilere, Katoliklere ve Protestan Hristiyanlara sıcak bakarken Ateistler ve Müslümanlara soğuk bakıyor.

Ankete katılanlardan dini gruplara 0'da (en soğuk bakış açısı) 100'e (en sıcak bakış açısı) kadar oy vermeleri istendi. Amerikalıların yüzde 40'ından fazlası sırası ile en çok Yahudilere, Katoliklere ve Protestanlara sıcak bakıyor. Budistler, Hindular ve Mormonlar ilk üç dini grup takip eden ikinci üçlü grup. Listenin en altında ise Müslümanlar ve Ateistler bulunuyor.
 
Şaşırtıcı olmayacak şekilde insanlar, kendilerini özdeşleştirdikleri dini gruba özdeşleştirmedikleri dini gruplara kıyasla daha fazla puan verdi. Ayrıca bir dini grup içerisinde tanıdıkları olanlar, içerisinde tanıdıkları olmayan dini gruplara kıyasla bu gruba daha fazla puan verdi.
 
Amerikalıların en olumsuz baktığı dini grup
 
 
Mormonlar hariç Protestan ve Katoliklerin de dahil olduğu çoğu Hristiyan Ateistlere Müslümanlara verdikleri puandan daha az puan verdi. Yahudiler ve Ateistler ise Protestan Hristiyanlara Müslümanlara verdiklerinden daha düşük puan verdi. Araştırmada Müslüman, Budist, Mormon ve Hinduların diğer dini gruplara bakış açılarına yer verilmedi.
 
Katılımcılar yaşlarına göre ayrıldığında ise 65 yaşın üzerindekiler ile 18-29 yaş aralığındakiler arasında büyük bir farklılık olduğu ortaya çıktı. 65 yaşın üzerindeki insanlar, Yahudiler ve Protestan Hristiyanlara en yüksek notu verdi. Bu dini grupların notları sırası ile 68 ve 67 oldu. Bu yaş grubundakiler en düşük notu ise sırasıyla 32 puan ile Müslümanlara 34 puan ile Ateistlere verdiler. 18-29 yaş grubundakiler ise Katoliklere ve Yahudilere 60 puan ile en yüksek, Mormonlara ise 46 puan ile en düşük notu verdiler.
 


 
Siyasi kimliğin de puanlama da etkin olduğu görüldü. Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında da dini gruplara bakış açısı farklılık gösteriyor.




WSJ

Bu haber toplam 1242 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler