Amerika'da gelir uçurumu büyüyor

Amerika'da gelir uçurumu büyüyor

ABD Merkez Bankası, ülkedeki zenginler ile halkın geri kalanı arasındaki gelir uçurumunun büyük durgunluk sonrası daha da derinleştiğine işaret etti.

Fed tarafından her 3 yılda bir yapılan geniş kapsamlı anketin sonuçlarının yer aldığı rapora göre, ülkedeki gelir dağılımı eşitsizliği 2010-2013 yıllarında daha da bozuldu. Rapor, ortalama bir Amerikalı ailenin enflasyon ayarlı gelirinin bu dönemde sadece yüzde 4 artmasına karşın, en zengin yüzde 3'lük kesimin gelirlerindeki artışın yüzde 30,5'e ulaştığını ortaya koydu.

Raporda, Amerikalılar arasındaki mal varlığı eşitsizliğinin de ciddi boyutlara ulaştığının ve giderek kötüleştiğinin altı çizildi. En zengin yüzde 3'lük kesimin, ülkedeki toplam mal varlığının yüzde 54,4'üne sahip olduğu kaydedilen raporda, bu oranın 2007 yılında yüzde 51,8 olduğu bilgisine yer verildi.

Fed Başkanı Janet Yellen, artan gelir dağılımı eşitsizliğini ''tedirgin edici'' olarak nitelendirerek bunun büyük oranda istihdam sektöründeki zayıflıktan kaynaklandığını ileri sürmüştü.

Uzmanlar ise gelir dağılımındaki adaletsizliğin, büyük durgunluk ve cılız işgücü piyasasının yanı sıra teknolojik gelişmelerle de ilişkili olduğu öngörüsünde bulundu. E-ticaret ve benzeri teknolojik gelişmelerin birçok kişinin işini kaybetmesine yol açtığını ve özellikle orta ve düşük gelirli aileleri etkilediği belirtildi.
 

Bu haber toplam 1205 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler