'Afganistan’ın Geleceği Afganlar'ın Elinde'

'Afganistan’ın Geleceği Afganlar'ın Elinde'

Afgan güvenlik kuvvetleri bir yıldır Taleban’a karşı mücadeleyi kendi başına yürütüyor. Bu ülkede kalacak 9 bin 800 Amerikan askeri Afgan güçlerini eğitecek ve terörle mücadele operasyonlarına destek verecek

Başkan Barack Obama, Afganistan’da bu yılın sonunda 9 bin 800 asker bırakmayı planladığını açıkladı. Yeni plana göre, Afganistan’da Amerikan askerlerinin tamamına yakınının çekilmesi 2016 yılının sonunu bulacak. Amerika’nın en uzun savaşını sona erdirmek birkaç yıl sürecek.
 
Başkan Barack Obama Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, Afganistan’daki 32 bin Amerikan askerinin çekilmesiyle ilgili yeni planı anlattı: “Amerika’nın muharip görevi bu yılın sonunda sona erecek. Gelecek yıldan itibaren Afgan halkı ülke güvenliğinden tamamen sorumlu olacak. Afgan kentlerinde, kasabalarında ve dağlarında bir daha devriye gezmeyeceğiz. Bu görevi Afgan halkı yerine getirecek.”
 
Afgan güvenlik kuvvetleri bir yıldır Taleban’a karşı mücadeleyi kendi başına yürütüyor. Bu ülkede kalacak 9 bin 800 Amerikan askeri Afgan güçlerini eğitecek ve terörle mücadele operasyonlarına destek verecek.
 
Afganistan’a Pazar günü sürpriz bir ziyaret yapan Obama, ülkedeki askeri kazanımlarını koruma umudu taşıyan Amerikalı komutanlarla görüştü.
 
Obama konuşmasında, Afganistan’ı bekleyen zorluklara dikkati çekti:  “Afganistan’ı mükemmel bir yer olarak bırakmayacağımızı ve bırakmanın Amerika’nın sorumluluğu olmadığını biliyoruz. Afganistan’ın geleceğine Afgan halkı karar verecek. Ama Amerika’nın yapabileceği şey, çıkarlarımızı güvence altına alarak Afgan halkına büyük emek harcayarak hak ettikleri barışı yakalama fırsatını elde etmelerine yardımcı olmaktır.”
 
Obama’nın açıkladığı yeni plan, Hamit Karzai’den sonra  cumhurbaşkanı olacak siyasetçinin Amerika’yla güvenlik anlaşması imzalamasına bağlı olacak. Afganistan’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu Haziran ortasında yapılacak.

VOA

Bu haber toplam 1028 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler