Adalar'da ruam hastalığına yakalanan atların itlaf edilmesi

Adalar'da ruam hastalığına yakalanan atların itlaf edilmesi

İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu:- "Toplum ve hayvan sağlığı açısından önemli riskler taşıyan hastalığın kontrolü için henüz etkili bir aşı geliştirilememiştir. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından etkili ve sürekli bir gözlem ve den

İSTANBUL (AA) - İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası ve İstanbul Eczacı Odasından oluşan İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu, toplum ve hayvan sağlığı açısından önemli riskler taşıyan ruam hastalığının kontrolü için henüz etkili bir aşı geliştirilemediğini, bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından etkili ve sürekli bir gözlem ve denetim uygulanması gerektiğini bildirdi.

Koordinasyondan yapılan yazılı açıklamada, yakın zamanda Adalar'da görülen ruamın, Burkholderia Mallei adlı bakterinin neden olduğu, at, eşek ve katır gibi tek tırnaklıların oldukça bulaşıcı bir hastalığı olduğu kaydedildi.

Hastalığın bulaşık suların içilmesi, bulaşık tımar ve koşum takımlarının kullanılmasıyla veya solunum yoluyla, insanlara ise genellikle enfekte hayvanlarla temas, daha ender olarak solunum yoluyla bulaştığı, insandan insana bulaşmanın solunum damlacıkları ve deri sekresyonları ile gerçekleşebildiği anlatıldı.

Hastalığın tek tırnaklı hayvanlarda 3 formda görülebildiğine değinilen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

"Burun formunda, tek taraflı burun akıntısı giderek ülser ve nekrozlara dönüşür. Deri formunda deride irinli apseler, lenflerde şişme oluşur, akciğer formunda hayvanlarda solunum yollarında ülserasyonlar, solunum güçlüğü, çabuk yorulma, kanlı burun akıntısı ve zayıflama görülmektedir. Hastalık atlarda kronik, katırlarda ise akut seyreder. Ender olarak tek tırnaklı hayvanların dışında köpek, kedi, keçi ve deve gibi hayvanlarda da ruam hastalığına rastlanabilir. Önlem alınmadığında kısa sürede ahırda veya sürüde tüm hayvanlara bulaşır ve hastalanan tek tırnaklı hayvanlar ölür. Hastalık hayvanlar arasında hızla yayılıp insana da bulaştığı için ilgili yönetmelik gereği hasta hayvanlarda tedavi yoluna gidilmez. İnsanlarda ise antibiyotik ile tedaviye cevap alınabilmektedir."

Açıklamada, Türkiye'de ruam hastalığının zaman zaman ve genellikle aynı bölgelerde görüldüğüne işaret edilerek, "Sınır komşumuz olan ülkelerde sık görülen ruam, başta kaçak girişler olmak üzere çeşitli yollarla ülkemize taşınmaktadır. Ruamın adalarda sık görülmesinin nedeninin atların kaçak ve kontrolsüz olarak adalara sokulması olduğu düşünülmektedir. Esasen tek ulaşım yolu deniz olan küçük bir alanın bulaşıcı hastalıklardan korunması ana karalardan çok daha kolaydır." denildi.

Açıklamada, ruamın bakıcılar, fayton sürücüleri, laboratuvar çalışanları ve veteriner hekimler için bir meslek hastalığı olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Klinik ve laboratuvar yöntemleriyle teşhis edilebilen hastalık, ciddi ve kesintisiz mücadele yapılan ülkelerde eradike edilmiş, adeta unutulmuştur. Toplum ve hayvan sağlığı açısından önemli riskler taşıyan hastalığın kontrolü için henüz etkili bir aşı geliştirilememiştir. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından etkili ve sürekli bir gözlem ve denetim uygulanmalıdır. Sık sık hastalık çıkan bölgelerde, başta bakıcılar olmak üzere yakın temasta olan herkes eğitilmeli, ahırların hijyeni ve beslenmeye dikkat edilmelidir. Bölgede etkili bir karantina uygulanmalı, hastalıklı atıklar usulüne uygun olarak bertaraf edilmelidir. Adalarda yaşayan atlar kademeli olarak azaltılmalı, kalanların veteriner hekimlik hizmetleri aksatılmamalı, hastalık tamamen ortadan kalkıncaya kadar belli aralıklarla testler uygulanmalıdır. Ülkemiz, hayvan refahı ve sağlığı ile toplum sağlığını korumak için uzun soluklu politikalar üretmek ve kesintisiz uygulamak zorundadır."

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 173 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler