ABD'nin hediyesi 'demir kubbe' nasıl çalışıyor?

ABD'nin hediyesi 'demir kubbe' nasıl çalışıyor?

İsrail ordusunun gözbebeği "Demir Kubbe" savunma sistemini 6 askerden oluşan bir ekip idare ve sevkini yapıyor. 20 roket bataryasına sahip sistem, mobil olarak istenilen yere bir arazi aracıyla taşınarak kuruluyor.

Gazze'den İsrail'e atılan roketler nedeniyle adı sıkça anılan "Demir Kubbe" (Iron Dome), Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) hibe ettiği paralarla İsrail'de ürettirdiği kısa menzilli roketlere karşı etkin koruma sağlayan füze sistemi olarak biliniyor.

Kudüs yakınlarında bir tepeye kurulurken AA tarafından görüntülenen "Demir Kubbe" batarya sistemi, zırhlı bir araç içinde getirilerek arazide konuşlandırılıyor. Daha sonra radar sistemi devreye sokulan sistem, toplam 20 roketlik bir bataryaya sahip. Tehdit anında kendini otomatik ateşleyerek çalışmaya başlayan sistem, 6 asker tarafından idare ediliyor.

Öte yandan İsrail ordu envanterinde "Demir Kubbe" bataryasından 9 adet bulunuyor. Bu rakamı İsrail yıl sonuna kadar 10'a çıkarmayı planlıyor. Üretimi İsrail'de Rafael silah fabrikasında yapılan "Demir Kubbe" (Iron Dome) füze savunma sistemi, kısa menzilli füzelere karşı büyük oranda başarı sağlamakla beraber, istatistiki olarak bu oran yüzde 80'lerde kalıyor.

Silah İsrail'de, ABD'nin hibe çerçevesinde verdiği para ve teknoloji desteğiyle üretiliyor.

Bu haber toplam 1330 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler