ABD'li Yahudilerden İsrail protestosu

ABD'li Yahudilerden İsrail protestosu

ABD’de yaşayan Yahudilerin çoğunluğunu oluşturduğu bir grup Amerikalı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti.

Filistin’e destek vermek amacıyla düzenlenen protesto, New York’ta eğitim gören Suriye asıllı Müslüman ve İsrail asıllı Yahudi iki öğrenci tarafından birlikte organize edildi.

SOSYAL MEDYADAN ETKİNLİK PLANLADILAR

Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarının başlamasının ardından her iki taraf destekçilerinin gerçekleştirdikleri protestoları agresif bulan ve yapıcı mesajlar içermediği kanısına varan 21 yaşındaki Dania Darwish ve 23 yaşındaki Abraham Gutman, birlikte her iki kesimi şiddetin durması noktasında buluşturacak bir etkinlik planladı. İlk olarak sosyal medya üzerinden Yahudi ve Arap evlilikleri ile dostluklarına dikkati çeken iki arkadaş, daha sonra kendileri gibi düşünen aktivistleri New York’ta bir araya getirip farklı bir eyleme imza attı.

BM Genel Merkezi karşısındaki Dag Hammarskjold Parkı'nın zeminine mumlarla “Üzgünüz” yazan, saldırılarda ölen Filistinlilerin adlarını ve boş dilek pankartlarını yerlere yapıştıran Darwish ve Gutman, destek veren çoğunluğu Yahudi Amerikalılara da “Yahudi ve Araplar, düşmanlığı reddedin”, “Filistinli de İsrailli de insan değil mi?”, “Onların ölümü, bizim kaybımız demektir” ve “Şimdi değil ise ne zaman?” yazılı dövizler dağıttı.

FATİHA VE İHLAS SURELERİ OKUNDU

Gazetecilerin ilgi gösterdiği etkinlikte, saldırılarda ölen Filistinlileri ve onların hikayelerini anlatan yazılar okundu, İbranice, İngilizce ve Arapça dualar edildi, Kur'an-ı Kerim okundu. Slogan atılmayan ve büyük bölümü yerde, oturularak gerçekleşen eylem sırasında bazı Yahudilerin gözyaşlarını tutamadıkları gözlendi. Eylem, Darwish’in kalabalığa el açtırarak, Fatiha ve İhlas surelerini okutması ve mum yakılmasıyla son buldu.

Darwish yaptığı açıklamada, etkinliğe gösterilen ilgiden memnuniyet duyduğunu belirtti. Bölgedeki şiddetin bir an önce durmasını isteyen kamuoyunun mesajının en uygun dille, ilgili mevkilere aktarmayı amaçladıklarını kaydeden Darwish, dikkati dağıtacağı gerekçesiyle Suriye’de yaşayan ailesiyle ilgili soruları yanıtsız bırakmayı tercih etti.

''SESSİZ KALMAYACAĞIZ''

Eyleme Arapça, İngilizce ve İbranice, “Sessiz kalmayacağız” yazılı tişört giyerek gelen ve etkinlik sırasında gözyaşlarına hakim olamayan 72 yaşındaki ABD vatandaşı Yahudi Naomi Brussel de “Çok üzgünüm, orada masum insanlar ölüyor ve ben bunu durdurmak için hiçbir şey yapamıyorum” diye konuştu.

İsrail’in, İsrail halkı ve Yahudileri korumak için Gazze’ye saldırdığını bildiren Brussel “Hayır, onlar bunu benim için yapmıyor. Çok kızgınım ve çok çok çaresiz hissediyorum. Kaç kişi daha ölecek?” diye konuştu. Protestoya yaşlıların yanı sıra çok sayıda çocuk da katıldı.
 

Bu haber toplam 889 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler