ABD'li esir böyle serbest bırakıldı

ABD'li esir böyle serbest bırakıldı

Taliban, ABD ile vardığı anlaşma kapsamında hafta sonu gerçekleştirilen esir takasının görüntüsünü yayınladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN.

 

Taliban’ın 2009 yılında esir aldığı ABD’li Çavuş Bowe Bergdahl, 5 Taliban esirine karşı hafta sonu serbest bırakılmıştı. Taliban’ın propaganda televizyonunda bugün Afganistan’ın Pakistan sınırına yakın kentlerinden Khost’ta gerçekleştirilen, ABD’li esir Bergdahl’in Amerikan güçlerine teslim edildiği görüntüler yayınlandı.

Görüntülerde yerel Afgan kıyafeti giydirilmiş ve tıraş edilmiş Çavuş Bergdahl’in bir pikap kamyonetin içinde Amerikan helikopterin gelmesini beklediği görülüyor. Helikopterin ineceği meydanın etrafındaki tepelerde ise ellerindeki roketatar ve makineli silahlarla mevzilenmiş Taliban militanları görülüyor.


Helikopterlerin inmesinden kısa bir süre önce ise Amerikan keşif uçaklarının esir takasının gerçekleşeceği bölgeyi incelediği görülüyor. Bu sırada pikabın içindeki Bergdahl’den görüntüler gösteren televizyon ekranında İngilizce olarak, “Bir Daha Afganistan’a Gelme” yazısı beliriyor.


Helikopterin inmeye başlamasıyla birlikte Bergdahl pikabın içinden çıkarılıyor, helikopterin inmesiyle birlikte ise Bergdahl Amerikan askerleri tarafından teslim alınıyor. Amerikan askerlerinin Bergdahl’i helikoptere bindirmeden önce üstünü aradığı görülüyor.


TALİBAN ESİR TAKASINI ‘ZAFER’ OLARAK TANIMLADI

Taliban lideri Molla Muhammed Ömer, 2001 yılındaki ABD’nin Afganistan harekatından sonra ilk kez bir açıklama yaparak, esir takasını büyük bir zafer olarak niteledi. Molla Ömer, “Müslüman Afgan halkına en içten tebriklerimi iletiyorum” dedi.


AMERİKAN MUHALEFETİNDEN TAKASA TEPKİ

ABD Başkanı Barack Obama’nın takasa onay vermesinin ardından gerçekleşen esir takası ABD’de tartışmalara neden oldu. Muhalefet konumundaki Cumhuriyetçiler, takasın teröristlerle müzakere yapmak anlamına geldiğini Amerikan vatandaşlarının hayatının riske atıldığını belirttiler. Cumhuriyetçilerin eski başkan adayı Senatör John McCain, serbest bırakılan 5 üst düzey Taliban mensubunun muhtemelen binlerce kişinin ölümünden sorumlu olduğunu ve serbest bırakılmalarının ardından yeniden savaşabilecekleri uyarısında bulunmuştu.

 

 

Bu haber toplam 919 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler