ABD'den Suriye'ye: 'Büyükelçiliğini Boşalt'

ABD'den Suriye'ye: 'Büyükelçiliğini Boşalt'

Amerika, Suriye hükümetinden Washington Büyükelçiliği ve iki fahri konsolosluğundaki faaliyetlerini derhal sona erdirmesi talebinde bulundu

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Amerikan vatandaşlığı ya da daimi ikamet hakkına sahip olmayan tüm Suriyeli diplomatların ülkeyi terk etmesinin istendiğini de bildirdi. Carney, hem Suriye büyükelçiliğinin konsolosluk hizmetlerini askıya almış olması, hem de Esat rejiminin kendi halkına karşı işlediği zulümden dolayı bu kararı aldıklarını söyledi. Sözcü, rejim tarafından atanan kişilerin Amerika topraklarında diplomatlık ya da konsolosluk görevi yapmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de yaptığı açıklamada son üç yıl içinde Suriye’deki iç savaşta hayatını kaybeden ve evlerini terk etmek zorunda kalan insanlara vurgu yaptı, rejimin kendi halkına kimyasal silahlarla saldırdığın hatırlattı. Kerry, böyle bir rejimin Amerika’da bir büyükelçilikle temsil edilmesini hakaret olarak kabul ettiklerini kaydetti, Esat rejimi mücadelesini kazansa da kaybetse de meşruluğunu kaybettiğini savundu.

Amerika’nın yeni atadığı Suriye özel temsilcisi Daniel Rubinstein ise, Suriye halkıyla uzun süreli ilişkilere vurgu yapmak için Suriye devletiyle diplomatik ilişkileri korumak istediklerini söyledi, bu ilişkilerin Beşar Esat iktidardan ayrıldıktan çok sonra da devam edeceğini söyledi.

İsrail Suriye mevzilerini bombaladı

Öte yandan İsrail, Golan Tepeleri’nde askerlerine karşı düzenlenen bir saldırının ardından, hava kuvvetlerinin Suriye’ye ait askeri mevzileri bombaladığını açıkladı. İsrail’in bombaladığı hedefler arasında bir askeri eğitim tesisi, bir karargah ve bir de topçu mevziisi bulunuyor.

İsrail ordusu, bir patlayıcıyla düzenlenen saldırıda dört askerinin yaralandığını açıkladı. Ordu sözcüsü, bu tarz tehditlere boyun eğmeyeceklerini bildirdi. İsrail askerleri iki hafta önce Golan’da Suriye’yle aralarındaki sınırda iki Hizbullah militanını öldürmüştü. Ordu tarafından yapılan açıklamada bu iki militanının sınıra bomba yerleştirmeye çalıştığı iddia edildi.

Bu arada Cenevre’deki Birleşmiş Milletler soruşturma görevlileri, son haftalarda işlenen eylemlerin ardından Suriye iç savaşına karışan savaş suçluları listesine iki taraftan kişilerin eklendiğini bildirdi. Soruşturma ekibinin başında bulunan Paulo Pinheiro, listede hem ordu ve güvenlik birimlerinden, hem de isyancı gruplarından kişilerin bulunduğunu söyledi.

Bu haber toplam 922 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler