ABD'de ÜFE 5 yılın en hızlı yükselişinde

ABD'de ÜFE 5 yılın en hızlı yükselişinde

ABD'de ÜFE şubat itibarıyla yıllık yüzde 2,2'ye ulaşarak Mart 2012’den bu yana en güçlü yükselişini kaydetti

WASHINGTON (AA) - ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) şubatta aylık yüzde 0,3 artarak beklentileri geride bıraktı. Yıllık ÜFE ise şubat itibarıyla yüzde 2,2'ye ulaşarak 5 yılın en yüksek seviyesini kaydetti.

ABD Çalışma Bakanlığının verilerine göre, üretici fiyatları şubatta önceki aya kıyasla yüzde 0,3 arttı. Yükselişini altıncı aya taşıyan ÜFE'ye ilişkin piyasa beklentisi yüzde 0,1 artış yönündeydi.

Şubat itibarıyla yıllık ÜFE de yüzde 2,2'ye yükselerek yüzde 1,9'luk beklentiyi aştı. Bu performans, ÜFE'nin yıllık bazda Mart 2012'den bu yana en yüksek seviyesini göstermesini sağladı.

ÜFE’nin şubatta beklentinin üzerinde artmasına gıda fiyatlarının yüzde 0,3, enerji fiyatlarının yüzde 0,6 ve hizmet fiyatlarının yüzde 0,3 yükselmesi etkili oldu.

Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda 1,5 artış gösterdi. Çekirdek ÜFE’nin aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 1,5 artması bekleniyordu.

Bu arada, ocak ayına ait aylık ve yıllık ÜFE artışı revize edilmeyerek sırasıyla yüzde 0,6 ve yüzde 1,6'da bırakıldı. Söz konusu dönemde aylık ÜFE, Eylül 2012’den bu yana en büyük artışı göstermişti.

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve manşet enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor. ABD Merkez Bankası (Fed), ÜFE de dahil olmak üzere tüm enflasyon göstergelerini takip ediyor.

Analistler, enflasyondaki yükselişin ivme kazanmasının, Fed’i faiz artırmaya sevk eden en önemli faktör olduğunu düşünüyor. Fed'in bugün başlayan mart ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı yarın sona erecek. Piyasaların faiz artışı beklediği toplantının ardından Fed Başkanı Janet Yellen'in yapacağı açıklamalar ve güncellenecek ekonomik projeksiyonlar en az faiz kararı kadar önem taşıyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 6202 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler