ABD Ukrayna'da 25 Mayıs Seçimini Bekliyor

ABD Ukrayna'da 25 Mayıs Seçimini Bekliyor

Doğu Ukraynalılar Kiyev’den bağımsızlıklarını ilan etmek için sandık başına gittiler ama Washington, 25 Mayıs tarihinde ülkede yapılacak olan genel seçimlere odaklanmış durumda. Ukrayna’nın demokratik haklarının korunması için, Amerikan Kongresi’nin Mosko

Yasal olmadığı konusundaki uyarılara rağmen, Doğu Ukrayna’da tartışmalı bağımsızlık referandumu Pazar günü yapıldı.
 
Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel’e göre, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Rus ordusunu Ukrayna sınırından çekme sözü verip, tutmaması durumu daha da gerginleştiriyor:
 
“Gördüğümüz kadarıyla hiçbir yere gittikleri yok. Niye “çekiliyorlar” diye açıklama yaptığını Putin’e sormak lazım?”
 
Amerika ve NATO müttefikleri tarafından uygulanan yaptırımlar, Moskova’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü sert tavrı etkilemişe benzemiyor.
 
Chuck Hagel: “Rusya kısa vadeli çıkarlar için kendisini soyutlamaya devam ediyor. Belki bir şey kazandıklarını sanıyorlar ama dünyada kısa vadede bir şey kazanılmıyor.”   
 
Cumhuriyetçi Senatör Kelly Ayotte, Amerika’nın 25 Mayıs’taki seçimlerden önce  Rusya’nın tüm ekonomisini hedef almasını istiyor:
 
“Yönetimin Rusya’nın bütün sektörlerini hedef alan yaptırımları seçimlerden önce onaylaması gerekiyor, böylece seçimler olaysız bir şekilde tamamlanabilir. Bence yaptırımları seçimlerden sonra onaylamak çok geç olur.”
 
Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Başkan Obama’nın Rusya’ya karşı daha sert yaptırımlarda bulunması için Kongre’nin onayını almasını istiyor:
 
“Başkan’ın, bunu kararname çıkararak yapmaktansa, Kongre’ye gelip Putin’e daha sert bir uyarı olan sektör bazında yaptırımlar için çoğunluğun desteğini almaya çalışması gerekir. Bu yaptırımlar Rus ekonomisini etkilemenin yanısıra,müttefiklerimizi de cesaretlendirir.”       
 
Demokrat Senatör Chris Murphy, Rusya’nın ağır bir bedel ödemesi gerektiği görüşünde ancak Amerika’nın bunu tek başına yapamayacağını söylüyor:
 
“Amerika’nın yaptırımlarda tek taraflı hareket etmesi bize yarar değil zarar getirir. Bu yaptırımlar tek başına Moskova’ya geri adım attırmaya yeterli değil; hatta Putin’in bu provakasyona devam etmesine bile sebep olabilir.”
 
Obama yönetimi yetkilileri geçtiğimiz günlerde Rusya’ya daha ağır yaptırım kararı alma tehdidini yeniledi ancak bunun ne zaman gerçekleşeceğinine değinmedi.

Bu haber toplam 893 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler