ABD IŞİD konusunda Türkiye ile işbirliği yapacak

ABD IŞİD konusunda Türkiye ile işbirliği yapacak

ABD Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Samantha Power, 'IŞİD konusunda Türkiye ile işbirliği yapacağız' dedi.

Birleşmiş Milletler ajanslarından temsilciler, insani yardım sivil toplum kuruluşları ve sivil toplum liderleriyle Suriye'deki çatışma dahil olmak üzere çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunmak için Türkiye'ye gelen ABD Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Samantha Power, Gaziantep'te bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Power, 'Esad rejimi tarafından uygulanan korkunç rejimi sona erdirmek için bu konu üzerinde çalışıyoruz' dedi.

Suriyelilerin yardımları alabilmeleri için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Power, 'İnsanların gerekli desteği alması bizim en önemli önceliğimizdir. Esad rejimi ihtiyacı olan insanlara yardımın gitmesini engellemiş ve bunu savaşın bir taktiği olarak uygulamıştır. Suriyelilere yardım etmek için milyarlarca dolar harcanmıştır' diye konuştu.

'Suriye'de Esad korkunç rejimi sürdürdükçe şiddet hep çekici kalacaktır' diyen Power, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Bu şiddetin mutlaka sona ermesi gerekmektedir. Esad'ın uygulamış olduğu şiddet Irak ve etrafındaki ülkelerde tehlike teşkil etmektedir. Bizim ve müttefiklerimizin ülkelerine tehdit oluşturmaktadır. Mültecilere yardımlarımızı ve kaynaklarımızı aktaracağız. Suriye'de olup bitenleri kabul etmemiz mümkün değil. Esad tarafından korkunç cinayetler hala devam etmektedir. Korkunç Esad rejimin sona erdirmek için neler yapmamız gerekiyor, bunlara bakmamız gerekir. Başkan Obama bu manada da desteklerini arttırarak sürdüreceklerini söyledi.'

IŞİD konusunda Türkiye ile işbirliği içerisinde olacaklarını aktaran Power, 'IŞİD'in Türk insanlarını Musul'da rehin almalarını kaygılı bir şekilde Başkan Obama'ya aktardım. Birleşmiş Milletler'deki en üst büyükelçi olarak bu konu üzerinde çalışıyorum. IŞİD konusunda daha geniş bir işbirliği için anlaşmalar yaptık' şeklinde konuştu.

Irak güçlerine silah konusunda yardımlarını arttıracaklarını vurgulayan Power, 'IŞİD'in Musul ve diğer bölgedeki hareketlerini göz önünde bulundurarak Irak güçlerine yardım edeceğiz. Son haftalarda Irak güçlerine silah konusunda yardımlarımızı arttırdık. Irak güçlerine gerekli gücü vereceğiz. Irak güçleri kendi milletini koruyabilmelidir. Irak'taki güvenlik güçlerinin toparlanması ve daha güçlü bir hale gelmesini sağlamak istiyoruz' diye konuştu.

Türkiye'nin Suriyeli insanlara yardımlarda bulunduğunu belirten Power, 'Suriye'de çıkan olayların başından beri Türkiye, rejim tarafından perişan hale getirilen Suriyelilere yardım etti. Biz olayın başlangıcına gidecek olursak, Başbakan Erdoğan Esad'ın demokratik olarak sorunları çözmesi için adım atması gerektiğini söyledi. Esad kendi insanlarının üzerine ateş etmesi sonucu Esad'ın devletin başından çekilmesinin söylenmesinin ardından biz devreye girdik. Biz o zamandan bu yana insani çalışmalar bakımından ele ele çalışmaya devam ettik. Esad'ın gitmesi yönünde baskılar uyguladık. Suriye'de muhaliflere gerekli yardımları yapmaya başladık' ifadelerini kullandı.

Power sözlerini şöyle sonlandırdı:

'Suriye halkı için Türkiye ile birlikte ortak çalışıyoruz. Benim dün Ankara'da yaptığım görüşmeler ışığında Esad'a muhalif olan her türlü muhalefete destek vereceğimizi aktardık. Her ikimiz de Suriye'de olanlardan tatmin değiliz. Suriye olayına nasıl müdahale edeceğimize yönelik fikir alışverişlerinde bulunuyoruz.'

Bu haber toplam 898 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler