ABD Iraklı sivillere karşı seyreltilmiş uranyum kullandı!

ABD Iraklı sivillere karşı seyreltilmiş uranyum kullandı!

Hollandalı bir sivil toplum kuruluşu hazırladığı raporda 2003 yılında ABD'nin Irak'ı işgali sırasında Amerikan ordusunun sivil bölgelerde seyreltilmiş uranyum kullandığını açığa çıkardı.

PAX adlı barış örgütünün elde ettiği bilgilere göre ABD güçleri sivil bölgelerde seyreltilmiş uranyum (DU) silahları kullandı ve Irak'taki askerler gereksiz kayıpları önlemek için resmi tavsiyeleri ihlal etti.

PAX 2003 yılında işgal sırasında ABD tankları ve savaş uçaklarının 10 bine yakın seyreltilmiş uranyumlu mermi attığını belirtti. ABD'nin seyreltilmiş uranyum mermileri attığına dair koordinatlar daha önce Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve Irak hükümetinin talep etmesine rağmen ilk kez açıklandı.

Bu hafta yayımlanan PAX'ın raporuna göre veri, birçok DU mermisinin atıldığını gösteriyor. Bu mermilerin Irak'ın Samava, Nasiriye ve BAsra gibi sivillerin yoğun yaşadığı bölgelerde kullanıldığı belirtildi. Örgüte göre askerler en az 1500 mermi hedefliyordu.

Raporda ABD Hava Kuvvetleri'nin 1975 yasal önerilerinde DU silahlarının sadece tank ve zırhlı araçlar gibi zor hedeflere karşı kullanılması gerektiğine vurgu yapılıyor. Rapor, ölümleri, kentteki sivillerin ve askerlerin yaralanmasını en aza indirme için tasarlanan uluslararası yasaları uygun bu tavsiyelerinABD güçleri tarafından büyük ölçüde ihlal ettiğini vurguluyor.

raporda Binbaşı James Miles ve Will Carroll altı sayfalık notunda USAF'ın Askeri Adli Baş Müşavirliği'nin uluslararası hukuk biriminin Mart 1975'te DU silahlarının yasal olduğunu karar verdiğini ama nasıl kullanılacağına dair tavsiyelerde bulunduğu hatırlatılıyor. Notta "Eğer alternatif silah kullanma imkanı varsa personale bu mühimmatın kullanımı yasaktır" yer alıyor.

Notta DU silahlarının "kışkırtıcı" olduğu ve kentsel alanlarda gelişigüzel etkilere sahip olabileceği belirtiliyor.

PAX Irak'ta 300 bölgede DU silahlarının etkisinin olduğunu tahmin ediyor. Bunun temizlenme maliyeti ise 30 milyon doları bulacak. Kimyasal bir toksik ve tradyoaktif ağır metalden yapılan DU silahları çok derece sert zırhlı araçları delmek için kullanılıyor.

PAX raporunu kaleme alan Wim Zwijnenburg ABD Hava Kuvvetleri'nin DU silahlarının yaptığı zararı bildiğini ve sivil bölgelerde kullanmamaı gerektiğini söyledi. Bu hedeflere karşı kullanımının kendi ilkelerine aykırı olduğunu söyleyen Wim Zwijnenburg bunun sonuçlarına katlanmaları gerektiğini belirtti.

Bu haber toplam 957 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler