ABD-Almanya Casusluk Skandalı Derinleşiyor

ABD-Almanya Casusluk Skandalı Derinleşiyor

Almanya’nın başkenti Berlin’de gün geçmiyor ki yeni bir ABD istihbaratı kaynaklı faaliyet deşifre edilmesin.

BERLİN- Almanya’nın başkenti Berlin’de gün geçmiyor ki yeni bir ABD istihbaratı kaynaklı faaliyet deşifre edilmesin. Nitekim Bild gazetesinin Pazar günkü haberine göre Federal Hükümet’de görevli en az 12 Alman Amerikan İstihbarat Örgütü CIA’ye casusluk yapıyor.

Amerikan istihbarat yetkililerini kaynak gösteren gazete, söz konusu köstebeklerin savunma, ekonomi, içişleri ve  ekonomik işbirliği ve kalkınma bakanlıklarında görevli üst düzey bürokratlar olduklarını önesürdü.

Der Spiegel dergisindeki bir habere göre ise, Başbakan Angela Merkel ve bazı  Alman siyasetçilerin ABD Ulusal Güvenlik Dairesi NSA tarafından dinlenmesi iddialarını araştıran özel meclis komisyonu  üyelerinin cep telefonlarının da dinlendiği ortaya çıktı.

Bunlar arasında Birlik Partileri’nin temsilcisi Roderich Kiesewetter ve Sol Parti’li Steffen Bockhahn’ın olduğunu öne süren dergi, Alman istihbarat birimlerinin konuyla ilgili soruşturma başlattıklarını, ancak bu dinlemelerin kim tarafından yapıldığı konusunda şimdilik bir açıklama yapmadıklarını aktarıyor.

Geçtiğimiz hafta Alman Dış İstihbarat Servisi BND’de görevli bir ajanın NSA’ye 2012'den bu yana 218 belgeyi satarak çift taraflı casusluk yaptığının ortaya çıkmasının hemen ardından, Almanya Savunma Bakanlığı’nda uluslararası silahlanma işbirliği konularından sorumlu bir başka görevli de CİA adına köstebeklik şüphesiyle göz altına alınmıştı.

Washington’dan durumun acilen aydınlatılmasını isteyen Berlin, ABD’nin Berlin Büyükelçiliği’ndeki CİA istasyon şefinin derhal ülkeyi terk etmesini istedi.

Almanya’da ortaya çıkan ABD köstebekleri konusunda diplomatik kriz devam ederken, Almanya Başbakanı Angela Merkel Cumartesi akşamı yaptığı açıklamada ‘Amerika makamlarını, istihbarat birimlerinin çalışmalarını köklü bir şekilde değiştirmeleri için ikna etmenin zor olacağını düşünüyorum’ şeklinde görüş belirtti.

Merkel, kendi partisinden de yükselen ABD ile AB arasındaki Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinin casusluk skandalı nedeniyle durdurulması taleplerini ise red etti. Alman başbakanı, anlaşmanın Almanya’nın çıkarına olacağını söyledi.

Çok sayıda gözlemciye göre Alman yetkililer, son gelişmelerden sonra istihbarat birimleri ile kilit bakanlıklarda çalışan birçok görevliden şüphe etmeye başladı.

Başbakan Angela Merkel imzasıyla istihbarat yetkililerine bir uyarı yazısı gönderildiği belirtilirken, Alman Dış İstihbarat Servisi BND içinde büyük bir operasyon başlattı. Basında yer alan haberlere göre 6 bin kadar personeli bulunan kurum içindeki bütün ABD köstebeklerinin ortaya çıkarılması için çalışılıyor.

İlk etapta BND çalışanlarının elektronik ortamda neler yaptıkları ve iletişimleri tek tek araştırılırken yine Bild gazetesinde çıkan bir habere göre Alman istihbarat birimleri son günlerde Berlin’deki ABD Büyükelçiliği ile bağlantısı olan çok sayıda kişiyi gizli takibe aldı.

Yorumlarda daha önce benzerine hiç rastlanmayan bir sertlikle alevlenen casusluk tartışmalarının önümüzdeki günlerde yeni açıklamalar sonrasında ABD ile Almanya arasındaki diplomatik krizi derinleştirebileceği görüşü ağır basıyor ve her iki müttefik arasında güven bunalımının derinleşmeye devam edeceği tahmini yapılıyor.

VOA

Bu haber toplam 1077 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler