ABD Açık New York'ta BAŞLIYOR

ABD Açık New York'ta BAŞLIYOR

Sezonun en son GRAND SLAMI New York'ta bugün baliyor

 

İlk kez 1881 yılında düzenlenen, sezonun dördüncü ve son grand slam tenis turnuvası ABD Açık'ın ana tablo maçları bugun TSİ 18.00'de ABD'nin New York kentinde başlayacak.

Avustralya Açık, Fransa Açık (Roland Garros) ve Wimbledon iletenis sezonunun en önemli dört turnuvasından biri olan ABD Açık, bu yıl 31 Ağustos-13 Eylül tarihlerinde 135. kez organize edilecek.

2015 ABD Açık'ta toplam 40 milyon 205 bin 400 dolar ödül dağıtılacak. Turnuvanın, 12 Eylül'de yapılacak tek kadınlar ve 13 Eylül'de oynanacak tek erkekler finalini kazananlara 3,3 milyon dolar para ödülü verilecek.

Williams tarihe geçme peşinde

Avustralya Açık, Fransa Açık ve Wimbledon'dan sonra ABD Açık'ta da zafere ulaşarak "true grand slam" (aynı yıl oynanan tüm grand slamleri kazanma) yapmak isteyen tek kadınlarda dünyanın 1 numarası Serena Williams, ilk maçında dünya sıralamasının 86. basamağındaki Vitalia Diatchenko'nun karşısına çıkacak.

Seyircisi önünde son 3 yıldır şampiyonluğa ulaşan Williams, bir kez daha kupayı kaldırırsa ABD'li Maureen Connolly Brinker* (1953), Avustralyalı Margaret Court (1970) ve Alman Steffi Graf'tan (1988) sonra "true grand slam" yapan 4. kadın tenisçi olacak. Bu başarıyı erkeklerde ABD'li Don Budge* (1938) ve Avustralyalı Rod Laver (1962* ve 1969) gösterebilmişti.

33 yaşındaki Williams ayrıca "en fazla grand slam kazanlar" listesinde de 22 şampiyonluğu bulunan Graf'ı yakalayacak, 24 zaferle sıralamanın zirvesinde yer alan Court'a da bir adım daha yaklaşacak.

Williams'ın, 4. turda 15 numaralı seribaşı Agnieszka Radwanska, çeyrek finalde ise 8 numaralı seribaşı Karolina Pliskova veya Rogers Tenis Kupası'nın yarı finalinde yenildiği 12 numaralı seribaşı Belinda Bencic ile karşılaşma ihtimali bulunuyor.

İki numaralı seribaşı Simona Halep, 2014 Fransa Açık'ta çok yaklaştığı ilk grand slam şampiyonluğunun peşinde olacak. 2015 ABD Açık serüvenine, Yeni Zelandalı Marina Erakoviıc karşısında başlayacak Rumen tenisçi, çeyrek finalde muhtemelen kariyerinin ilk grand slam finalini bu yıl Fransa Açık'ta oynayan 6 numaralı seribaşı Çek Lucie Safarova ile karşılaşacak.

Dünya 3 numarası ve 2006 şampiyonu Rus Maria Sharapova, 7 numaralı seribaşı Sırp Ana Ivanovic, 10 numaralı seribaşı İspanyol Carla Suarez Navarro ve geçen yılki formundan uzak olsa da 25 numaralı seribaşı Kanadalı Eugenie Bouchard, ana tablonun aynı bölümünde yer alıyor.

Geçen yılın finalisti 4 numaralı seribaşı Danimarkalı Caroline Wozniacki ise son 8 kalması halinde, büyük ihtimalle 5 numaralı seribaşı Çek Petra Kvitova veya ilk grand slam finaline bu yıl Wimbledon'da çıkan 9 numaralı seribaşı İspanyol Garbine Muguruza ile karşı karşıya gelecek.

Nadal'ın 10 yıllık serisi tehdit altında

Tek erkeklerde 2010, 2013 şampiyonu ve 8 numaralı seribaşı Rafael Nadal, ilk 3 grand slamde çeyrek finalden ötesini göremediği bu yıl ABD Açık'ı da kazanamazsa 10 yıldır devam eden "her sezon en az bir grand slam kazanma" serisi bitecek.

2005 Fransa Açık'ta başladığı serisi, 2014 Fransa Açık şampiyonluğuyla 10 yıla çıkan İspanyol tenisçinin, rekorunu devam ettirmesi için beklenmedik bir sonuç yaşanmazsa 4. turda 10 numaralı seribaşı Kanadalı Milos Raonic, çeyrek finalde de 2011 şampiyonu ve 1 numaralı seribaşı Sırp Novak Djokovic'i elemesi gerekecek.

Turnuvayı 2004-2008 arasında üst üste 5 kez kazanan 2 numaralı seribaşı İsviçreli Roger Federer, ilk maçını Arjantinli Leonardo Mayer ile oynayacak. 2012'den bu yana grand slam şampiyonluğuna hasret kalan "Fedex", Wimbledon'da çok yaklaştığı 18. grand slam zaferi için ilk olarak çeyrek finaldeki muhtemel rakibi 6 numaralı seribaşı Çek Tomas Berdych'i yenmek zorunda.

2012 şampiyonu ve 3 numaralı seribaşı Büyük Britanyalı Andy Murray, ilk turda Stanislas Wawrinka ile yaptığı maçta rakibine söyledikleri yüzünden ceza alan Nick Kyrgios ile mücadele edecek. Murray, sürpriz yaşanmadığı takdirde çeyrek finalde Roland Garros şampiyonu, 5 numaralı seribaşı Wawrinka'nın karşısına çıkacak.

Son şampiyon ve 9 numaralı seribaşı Hırvat Marin Cilic'in de geçen sezon finalde mağlup ettiği 4 numaralı seribaşı Japon Kei Nishikori ile bu kez çeyrek finalde karşılaşma ihtimali yüksek.

Nadal'ın 2005'ten bu yana kazandığı grand slamler şöyle:

Rafael Nadal (İspanya): 2005 - Fransa Açık

                                       2006 - Fransa Açık

                                       2007 - Fransa Açık

                                       2008 - Fransa Açık, Wimbledon

                                       2009 - Avustralya Açık

                                       2010 - Fransa Açık, Wimbledon, ABD Açık

                                       2011 - Fransa Açık

                                       2012 - Fransa Açık

                                       2013 - Fransa Açık, ABD Açık

                                       2014 - Fransa Açık

8 yıllık serisi olan tenisçiler: Björn Borg (İsveç) - 1974-1981 arası

                                             Pete Sampras (ABD) - 1993-2000

                                             Roger Federer (İsviçre) - 2003-2010

Marsel İlhan'ın 11. grand slam heyecanı 

Kariyerinde 11. kez bir grand slam turnuvasında ana tabloya yükselen milli tenisçi Marsel İlhan, bu sezon Avustralya Açık, Fransa Açık (Roland Garros) ve Wimbledon'dan sonra tenis dünyasının en büyük 4 turnuvasından biri olan ABD Açık'ta da boy gösterecek.

28 yaşındaki İlhan böylece kariyerinde ilk defa art arda 4 grand slam turnuvasında ana tabloda mücadele edecek.

İlk kez aynı yıl içindeki 4 grand slamde de ana tabloya kalan dünya sıralamasının 83 numarası Marsel, ilk turda 36 yaşındaki Çek Radek Stepanek ile eşleşti.

Sakatlık nedeniyle sezonun ilk 4 ayını kaçıran Stepanek, erkekler dünya sıralamasının 281. basamağında yer alıyor. 2006'da dünya 8'inciliğine kadar yükselen Stepanek'in tur düzeyinde 5 tekler zaferinin yanı sıra Çek Cumhuriyeti Milli Takımı ile 2 de Davis Kupası şampiyonluğu bulunuyor.

Grand slam sahnesine ilk kez 2009 ABD Açık'ta çıkan İlhan, bugüne kadar yarıştığı 10 turnuvada da 2. turdan ötesini göremedi.

ABD Açık'ta 3. kez ana tabloda yer alacak Marsel, 3 sezondur elemeleri geçemediği turnuvaya, 2009 ve 2011'de ikinci turda veda etmişti.

Birçok uygulama ilk kez ABD Açık'ta hayata geçti

Turnuva, ilk defa 1881 yılının ağustos ayında Rhode Island eyaletindeki Newport kentinde bulunan çim kortlarda organize edildi.

Yalnızca ABD Ulusal Lawn Tenis Federasyonu (USNLTA) üyelerinin katılabildiği ilk turnuvayı kazanan Richards Sears, sonraki 6 şampiyonluğu da kimseye bırakmadı. 1887 yılından itibaren kadın tenisçilerin de yarışabildiği şampiyona, 1975-1977 yıllarında çim kortta oynandı.

ABD Açık, 1978'de ABD  Tenis Federasyonu (USTA) tarafından New York kentindeki Flushing Meadows Corona Park'ına inşa edilen USTA Billie Jean King UlusalTenis Merkezi'ne taşındığından beri asfalt veya beton bir zemin üstüne akrilik, lastik ve silikondan oluşan katmanların yerleştirilmesiyle elde edilen "DecoTurf" ismindeki kortlarda düzenleniyor.

Sürtünmenin çok düşük düzeyde olduğu DecoTurf kortta toplar, diğer sert zeminlere göre yerden daha az yükseliyor. ABD Açık'ın diğer kortlardan daha hızlı olan zemini, sert servis kullanan ve güçlü vuruşları olan oyunculara avantaj sağlıyor.

ABD Açık, 1970 yılında eşitlikle biten (6-6) setlerin, bir tenisçi, iki fark yakalayıncaya kadar sürmesi yerine "tie break" ile sonuçlandığı, 1973'te ise tek erkekler ve tek kadınlar şampiyonlarının eşit para ödülü aldığı (1973 şampiyonları John Newcombe ve Margaret Court, 25'er bin dolarla ödüllendirildi) ilk "grand slam" turnuvası olma özelliğini de taşıyor.

Turnuvanın bir diğer özelliği ise tenisçilerin hakem kararlarına itiraz etmesini sağlayan ''Şahin gözü'' adlı bilgisayar sisteminin 2006 yılında ilk kez burada kullanılması. Şahin gözü, 2006 yılında ilk kez merkez kort Arthur Ashe ile Louis Armstrong sahalarında kullanıldı. Tenisçiler, 3 boyutlu (3D) bilgisayar simulasyonundan oluşan "Şahin gözü" sayesinde, hakemin kararına her sette 3 kez itiraz edebiliyor.

En büyük tenis kortu

ABD Açık'ı diğer grand slamlerden ayıran bir özelliği de merkez kort olarak kabul edilen ve adını Afro-Amerikan tenisçi Arthur Ashe'den alan 23 bin 771 kapasiteli tenis kortuna sahip olması.

Grand slamlerin en yüksek kapasiteli kortları sıralamasında, Arthur Ashe'i, kendine has kurallarıyla dikkati çeken  Wimbledon'ın 15 bin seyirci kapasiteli merkez kortu, Roland Garros'un finallerine ev sahipliği yapan 14 bin 840 seyirci kapasiteli Philippe Chatrier ve sezonun ilk turnuvası Avustralya Açık'ın 14 bin 820 kişilik en büyük kortu Rod Laver Arena takip ediyor.

ABD Açık'ın "en"leri

Geçen yıl tek erkeklerde Hırvat Marin Cilic, tek kadınlarda ise ABD'li Serena Williams'ın şampiyon olduğu ABD Açık'ta, tek erkeklerde ABD’li Richard Sears, Bill Tilden ve Bill Larned 7'şer kez şampiyonluğa ulaşırken, tek kadınlarda Norveç ile ABD vatandaşı Molla Bjurstedt Mallory 8 kez kupayı kaldırdı.

ABD Açık Tenis Turnuvası'nın en fazla kazananları ve bazı istatistikleri şöyle:

Teklerde en fazla kazananlar

Erkekler: *Richard Sears (ABD), *Bill Tilden (ABD), *Bill Larned (ABD) - 7 kez

                Jimmy Connors (ABD), Pete Sampras (ABD), Roger Federer (İsviçre) - 5

                John McEnroe (ABD) - 4

Kadınlar: *Molla Bjurstedt Mallory (Norveç, ABD) - 8 kez

                *Helen Wills (ABD) - 7

                Chris Evert (ABD), Serena Williams (ABD) - 6

Tek, çift ve karışık çiftler olmak üzere en fazla kazananlar

Erkekler: *Bill Tilden (ABD) (Tekler: 7, Çiftler: 5, Karışık çiftler: 4) - 16 kez 

               *Richard Sears (ABD) (Tekler: 7, Çiftler: 6) - 13

               Bob Bryan (ABD) (Çiftler: 5, Karışık çiftler: 4) - 9

Kadınlar: *Margaret Osborne duPont (ABD) (Tekler: 3, Çiftler: 13, Karışık çiftler: 9) - 25 kez

               *Margaret Smith Court (Avustralya) (Tekler: 5, Çiftler: 5, Karışık çiftler: 8) (*8 + 10) - 18

               *Althea Louise Brough (ABD) (Tekler: 1, Çiftler: 12, Karışık çiftler: 4) - 17

               Martina Navratilova (ABD) (Tekler: 4, Çiftler: 9, Karışık çiftler: 3) - 16

Üst üste en fazla kazananlar 

Erkekler: *Richard Sears (ABD) - 7 kez

               *Bill Tilden (ABD) - 6

                Roger Federer (İsviçre) - 5

Kadınlar: Chris Evert (ABD), *Helen Jacobs (ABD), *Molla Bjurstedt Mallory (Norveç, ABD) - 4 kez

Son 10 yılın kazananları 

Erkekler:

2014 - Marin Cilic (Hırvatistan)

2013 - Rafael Nadal (İspanya)

2012 - Andy Murray (Büyük Britanya)

2011 - Novak Djokovic(Sırbistan)

2010 - Rafael Nadal (İspanya)

2009 - Juan Martin Del Potro (Arjantin)

2008 - Roger Federer (İsviçre)

2007 - Roger Federer (İsviçre)

2006 - Roger Federer (İsviçre)

2005 - Roger Federer (İsviçre)

Kadınlar:

2014 - Serena Williams (ABD)

2013 - Serena Williams (ABD)

2012 - Serena Williams (ABD)

2011 - Samantha Stosur (Avustralya)

2010 - Kim Clijsters (Belçika)

2009 - Kim Clijsters (Belçika)

2008 - Serena Williams (ABD)

2007 - Justine Henin (Belçika)

2006 - Maria Sharapova (Rusya)

2005 - Kim Clijsters (Belçika)

En genç kazananlar 

Erkekler: Pete Sampras (ABD) (1990) - 19 yaşında 

Kadınlar: Tracy Austin (ABD) (1979) - 16 yaşında

En fazla maça çıkan   

Erkekler: Jimmy Connors (ABD) - 115 maç 

Kadınlar: Chris Evert (ABD) - 113 maç

NOT: * Açık dönem (1968 yılında profesyonel tenisçilerin, amatör oyuncularla karşılaşmasına izin verilmesi) öncesinde kazanılan şampiyonluklar dahil.

Bu haber toplam 974 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler