2020 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2020 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: (5)- "2020 yılı bütçemizin nihai amacı vatandaşlarımızın refahını artırmak ve onlara daha hızlı ve kaliteli hizmet sunumunu sağlamaktır"- "Ağustos 2018'de başlayan spekülatif kur saldırılarına karşılık hükümetimizin pr

TBMM (AA) - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2020 yılı bütçesinin nihai amacının vatandaşların refahını artırmak ve onlara daha hızlı ve kaliteli hizmet sunumunu sağlamak olduğunu söyledi.

Oktay, TBMM Genel Kurulunda görüşmelerine başlanılan 2020 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Teklifi ile 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi'nin sunuş konuşmasında, 2020-2022 döneminde kamu gelir politikalarını büyümenin desteklenmesi, kamu harcamaları için finansman sağlanması, kalkınma ve gelir adaletinin desteklenmesi, ekonomimizin rekabet gücünün artırılması ve yurt içi tasarruflara katkı sağlanması hedefleri doğrultusunda yürüteceklerini belirtti.

"Ağustos 2018'de başlayan spekülatif kur saldırılarına karşılık hükümetimizin proaktif bir yaklaşımla gelir politikalarıyla ilgili aldığı tedbirler ekonominin canlanması için hayati rol oynamıştır." diyen Oktay, bu uygulamaların başında, akaryakıt ürünlerine yönelik uygulanan tavan fiyat sistemi olan eşel mobil sisteminin geldiğini ifade etti.

Petrol fiyatları veya döviz kurları kaynaklı akaryakıt fiyatlarının artması durumunda ÖTV tutarının bu artış kadar azaltılması yoluyla pompa satış fiyatlarını belirli seviyelerde tuttuklarını hatırlatan Oktay, şöyle devam etti:

"Bu politikayla vatandaşlarımız ve üreticiler için fiyat yükünü azaltmanın yanı sıra belli oranda kamu gelirinden vazgeçerek enflasyonun aşağıya inme sürecine önemli oranda katkı sağladık. Buna ilaveten, 2019 yılında ekonomik aktivitenin daha da canlanması için bir yıl süreyle uygulanmak üzere, tapu harcında yüzde 25 indirim sağladık, konut ve bazı işyerleri alımında KDV'yi yüzde 18'den yüzde 8'e düşürdük. Beyaz eşya alımlarında ÖTV'yi sıfırladık, mobilyada KDV'yi yüzde 18'den yüzde 8'e düşürdük. Ocak-Haziran dönemi için altı aylık uygulanmak üzere, otomobil alımlarında yaklaşık yüzde 30 indirim sağladık. Ticari araç alımlarında KDV'yi yüzde 18'den yüzde 1'e düşürdük."

Bütçe disiplininden taviz vermeden belirli vergi indirimleriyle büyümeyi ve dezenflasyon sürecini desteklendiği gibi, bütçenin gelir performansını yükseltmek amacıyla kalıcı gelir kaynakları ile vergi tahsilatında etkinliğin artırılması için çalışmaları devam ettirdiklerini vurgulayan Oktay, bu çerçevede, kalkınma hedefleriyle uyumlu şekilde ihracat odaklı ve teknoloji tabanlı bir üretim modeline geçmeyi öngördüklerini söyledi.

- "Yeni düzenlemelerle vergi tabanını genişleteceğiz"

Bu doğrultuda yüksek katma değerli üretime, nitelikli istihdama ve ihracata dayalı bir büyüme modeli için 2019 yılında imalat sektörüne yönelik ilave destekler sağladıklarına işaret eden Oktay, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki dönemde de ekonomi genelindeki rekabet ve verimliliği artırmak üzere yüksek katma değerli üretim ve ihracatı artırmak için düzenlemeler yaparak ekonomide öngördüğümüz yapısal dönüşümün temellerini sağlamlaştıracağız. Buna yönelik olarak imalat sanayinde finansmana erişim kanallarını artıracağız. KOBİ’lerden istenen teminat maliyetlerini hafifleteceğiz. Kredi Garanti Fonu uygulamasını sanayi odaklı olarak geliştireceğiz. Katılım bankacılığı enstrümanları ve bireysel emeklilik fonlarının sanayi projelerine yatırım yapmasına yönelik düzenlemeleri uygulamaya koyacağız."

Vergisel teşvikleri gelecek dönemde de tüm sosyo-ekonomik etkileriyle ele alarak, vergi harcaması nitelikli tüm düzenlemeleri gözden geçireceklerini dile getiren Oktay, mükerrer teşvik ve destekleri sadeleştirip, etkin olmayanları kademeli olarak kaldıracaklarını bildirdi.

Yeni düzenlemelerle vergi tabanını genişletecek, vergide adaleti pekiştirerek, tahsilatta etkinliği artıracaklarını ifade eden Oktay, vergi mevzuatının, daha basit ve anlaşılabilir hale getirilmesi amacıyla, mükellef uyumunu da gözetecek şekilde sadeleştirilmesine yönelik çalışmaları da kararlılıkla sürdüreceklerinin altını çizdi.

Oktay, kayıt dışı ekonominin azaltılması için planlı bir mücadele yürüterek kayıt dışı istihdam oranını, 2002 yılındaki yüzde 52,1 seviyesinden, 2018 yıl sonu itibarıyla yüzde 33,4'e indirdiklerini söyledi.

- "Bütçe, büyüme ve kalkınma hedeflerini destekleyecek"

Oktay, 2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'nin, küresel düzeyde finansal dalgalanmaların ve ticaret savaşlarının yaşandığı, Türkiye'nin jeopolitik risk ve tehditlere maruz kaldığı bir ortamda hazırlandığına dikkati çekerek, "Önümüzdeki dönemde de On Birinci Kalkınma Planı ve Yeni Ekonomi Programı’nda ortaya konulan hedeflere ulaşmak üzere 2020 yılı bütçemizde olduğu gibi, gerekli kaynakları kademeli bir biçimde ayıracak ve bütçenin büyümeyi ve kalkınma hedeflerimizi desteklemesine yönelik politikalarımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirdiği avantajları da kullanarak kamu yönetiminin ve kamu maliyesinin etkinliğinin daha da artırılmasını sağlayacaklarını vurgulayan Oktay, "2020 yılı bütçemizin nihai amacı vatandaşlarımızın refahını artırmak ve onlara daha hızlı ve kaliteli hizmet sunumunu sağlamaktır. Uluslararası alanda ise hükümetimizin tüm dönemlerinde olduğu gibi, bu dönemde de ülkemiz bölgesinde yükselen ekonomik ve siyasi bir güç olmaya devam etmektedir." dedi.

Fuat Oktay, bütçeyi, mali disiplinden taviz vermeyecekleri, kamu gelirlerinin artırılacağı, kamu harcamalarında etkinliğin sürdürüleceği ve tasarrufların üretken alanlara yönlendirileceği bir yapı üzerine inşa ettiklerini kaydetti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın, 2020 yılı bütçesini sunuş konuşmasını yaptığı sırada Genel Kurul Salonu'na giren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bütçe görüşmelerini Genel Kuruldaki yerinden takip etti. HDP Eş Genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile çok sayıda milletvekili, Bahçeli ile tokalaştı.

Oktay bütçe sunumunu yaparken AK Parti TBMM Grup Başkanı Naci Bostancı, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da Genel Kurul Salonu'nda yer aldı.

(Bitti)



Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 111 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler