1. İstanbul Müzeler Çalıştayı

1. İstanbul Müzeler Çalıştayı

"İstanbul Müzelerinde Yeni Keşifler, Yeni Düzenlemeler ve Yaklaşımlar" konulu çalıştayın ilk oturumu, Topkapı Sarayı Müzesi Konferans Salonu'da gerçekleştirildi- Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Ayşe Erdoğdu:- "Gülhane hastaneleri Topkapı Sarayı'nda yeterince

İSTANBUL (AA) - İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından "18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü" etkinlikleri kapsamında bu yıl ilki düzenlenen "İstanbul Müzeler Çalıştayı" başladı.

"İstanbul Müzelerinde Yeni Keşifler, Yeni Düzenlemeler ve Yaklaşımlar" konulu çalıştayın ilk oturumu, Topkapı Sarayı Müzesi Konferans Salonu'da gerçekleştirildi.

Pera Müzesi Müdürü Özalp Birol'un başkanlığını üstlendiği oturumda, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Ayşe Erdoğdu, müzede yapılan yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi.

Erdoğdu, Topkapı Sarayı'nın 2000 yılının başına kadar Babüsselam kapısından Mabeyn kapısına kadar sınırlı bir alanda hizmet verdiğini, sarayın asıl kurulduğu alanın ise 700 bin metrekare olduğunu söyledi.

- Topkapı Sarayı Müzesi'nde çocuklar için eğitim birimi açılacak

Gülhane hastanelerinin 2000 yılında Topkapı Sarayı Müzesi'ne tahsis edildiğini aktaran Erdoğdu, "Gülhane hastaneleri, Topkapı Sarayı'nda yeterince sergilenemeyen ya da hiç sergilenemeyen koleksiyonların sergi salonu olarak projelendirildi ve projeleri bitti. Şu anda restorasyonu sona gelmiş durumda. Yakın bir zamanda ziyarete açılacak." dedi.

Ayşe Erdoğdu, müzenin askeri depolarının geçici sergi salonları ile çocuk eğitim atölyeleri olarak düzenleneceğini kaydederek, şöyle devam etti:

"4 askeri depo gerçekten geniş sergileme alanları oluşturuyor. Sarayın en eksik konularından birisi çocuklarla ilgili bir eğitim birimimiz yoktu. Birinci depoda bunu gerçekleştireceğiz. İkinci depoda ithal porselenler sergilenecek. Porselenin icadından itibaren bütün gelişimlerini gösteren koleksiyonlarımız var. 3. depoda Osmanlı'da atla ilgili bir sergileme var. Saltanat arabaları ve raht hazinesi burada sergilenecek. 4. depoda da yine sergilenemeyen saray koleksiyonlarından çiniler, mobilyalar, taş kitabeler, sergilenmek suretiyle saraya bahşedilmiş eserler görülebilecek."

Müzeye tahsis edilen yeni yapıtlardan Darphane'nin avlu kolundaki 1,2 ve 5 No'lu yapılar içerisinde bir araştırma merkezi açmak istediklerini de dile getiren Ayşe Erdoğdu, "Topkapı Sarayı'nın el yazma eserler kütüphanesi, dokümantasyon, yeni baskı eserler başta olmak üzere bununla ilgili birimler, fotoğrafhane, fotoğrafik arşiv gibi restorasyon atölyeleri için de bir araştırma merkezi planlandı. Çalışmalar bu yönde ilerliyor." diye konuştu.

- "9 etaplık harem restorasyonunu 5 ya da 6. etapta tamamlamayı hedefliyoruz"

Topkapı Sarayı Müzesi Restorasyonları Kontrol Amiri Nevhiz Koyukan da oturumda "Harem Restorasyonlarında Yeni Keşifler" başlıklı bir konuşma yaptı.

Koyukan, "Sur-u Sultani" kapsamında halen sarayda devam eden 30 işin olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Bu işler için ayrılan bütçe 300 milyondur. 30 iş içerisinde 7 işimiz proje, 23 işimiz de uygulama işi olarak devam etmektedir. Harem restorasyonları şu anda 4 etapta ihalesi yapılmış ve 4. etabın ihalesi 2018 yılında yapıldı. Diğer 3 etabın da 2013 yılında ihalesi yapıldı ve 2014 yılında onarımlara başladık."

Harem restorasyonlarının daha önce 9 etap olarak planlandığının altını çizen Koyukan, "Mimari olarak da harem, birbirine yakın binalar ve girift mekanlardan oluştuğu için onarım yaptığımız etaplara bazen sadık kalamadık ve 4. etabı da bu yıl içinde yaptıktan sonra 9 etaplık harem restorasyonunu belki 5 ya da 6. etapta tamamlamayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

- Şam Evrakları dijital ortama aktarılıyor

"Şam Evrakları" konusunu ele alan Abdülkadir Şen de evrakların Suriye'den Türkiye'ye 1914 yılında getirildiğini, 1927'de de Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ne nakledildiğini söyledi.

Şen, "Şam Evrakları"nın içeriğine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Şam Evrakları, İslam sanatına ait erken dönem olarak nitelendirilen en eski Kur'an-ı Kerim yapraklarının muhafaza edildiği, rulo Kur'anların, İslam cilt sanatının en eski örneklerinin bulunduğu, hac ve umre vekaletnameleriyle Şam'ın sosyokültürel yapısı, siyasi tarihi ile ilgili belgesel içeren devasa boyutta bir koleksiyondur."

Koleksiyonun restorasyon ve yenileme çalışmalarının 2014 yılında tamamlandığına işaret eden Şen, "Evraklar, yenileme çalışmalarından sonra uygun ısı ve nem değerlerinin, yüksek teknoloji güvenlik önlemlerinin sağlandığı depolarda şu anda muhafaza ediliyor." diye konuştu.

Şen, araştırmacıların bu koleksiyona ulaşabilmesi adına Türkiye Yazma Eserleri Kurumu Başkanlığı ile protokol imzaladıklarına dikkati çekerek, "Anlaşma gereği bu eserlerin dijital ortama aktarma çalışmalarını 3 aylık bir sürede başlatmış bulunuyoruz ve yıl sonunda da çalışmanın tamamlanmasını öngörüyoruz." dedi.

Çalıştay kapsamında Zeynep Öztürk ise slayt eşliğinde "Türk ve İslam Eserleri Müzesi Teşhir ve Tanzimi" hakkında bilgi verdi.

Oturumun sonunda konuşmacılar, katılımcıların sorularını yanıtladı.

İstanbul Müzeler Çalıştayı, yarınki oturum ve Beşiktaş kazıları gezisiyle son bulacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 188 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler